Hur farlig är Hammarhajen?

Innehållsförteckning

Hur farlig är Hammarhajen?

Hur farlig är Hammarhajen?

De kända arterna av hammarhajar varierar i storlek från de minsta på 0,9 meter till de största på 6 meter. Tre av arterna kan vara farliga för människan, Hammarhaj, Flerhornig hammarhaj och Stor hammarhaj, ett trettiotal attacker har rapporterats men inga med dödlig utgång.

Hur många ungar får Hammarhajen?

Fortplantning. En hajhona kan föda mellan 30 och 40 levande ungar av 50 centimeters längd. Dessa föds med huvudet först och sidoutväxterna fjädrande bakåt under födelseförloppet. Hajen blir könsmogen vid en längd mellan 2,5 och 3 meter.

Har en haj en tunga?

Drygt 200 hajarter är helt bottenlevande medan drygt 200 arter lever både på botten och i det öppna vattnet och endast 25 arter lever enbart i öppet vatten. Hajar har 5–7 gälspringor och en stor stjärtfena och en eller två ryggfenor.

Hur förökar sig Hammarhajen?

Alla djur fortplantar sig men tillvägagångssätten varierar. Det vanligaste sättet är sexuell reproduktion. Då smälter könscellerna från hane och hona samman. Andra djur, som hammarhajar, kan klara sin reproduktion helt utan någon hane.

Är vithaj farlig?

I Hajen och många andra Hollywoodfilmer framställs vithajen som en mördarmaskin som attackerar människor ofta och oberäkneligt. Men sanningen är att en vithaj oftast inte attackerar människor medvetet, utan för att den felaktigt tror att simmaren är ett byte som till exempel en säl eller ett sjölejon.

Hur lång kan en hammarhaj?

Man hittar den i tropiska och tempererade vatten världen över, runt kuster och kontinentalplattor. Hajen blir vanligen upp till 3,5 meter lång och väger omkring 250 kg. Det längsta rapporterade exemplaret var 6 meter långt. En hammarhaj blir ungefär 20-30 år gammal.

Hur många ungar kan hajar få?

Vithajen har en mycket långsam reproduktion med en graviditet på ca 11-12 månader. Ju större honan är ju fler ungar kan hon producera. Vithajen föder mellan 2-14 ungar som är 120-160 cm vid födseln. Som andra hajar inom ordningen jättehajar Lamniformes är vithajen ovovivipar med livmoderkannibalism i form av oofagi.

Relaterade inlägg: