Vilket land kommer smörgåstårta?

Innehållsförteckning

Vilket land kommer smörgåstårta?

Vilket land kommer smörgåstårta?

Smörgåstårtan i sig är en mycket svensk idé. Själva tårtan kan beskrivas som en öppen svensk smörgås i flera våningar och i sin konstruktion inte olik söta tårtor. Och precis som de så görs smörgåstårtan med flera anslag (det är själva stommen med brödbottnarna).

Varför heter det landgång?

Redan 1872 startade reguljära färjeförbindelser mellan Göteborg och Fredrikshavn, tre turer i veckan och på dessa turer serverades dessa smörgåsar (modell större) som så småningom fick den skämtsamma benämningen landgång. Senare har även andra större smörgåsar med annat pålägg kallats för landgång.

Vad är världens längsta smörgåstårta?

  • Världens längsta smörgåstårta Den gjordes världens längsta smörgåstårta i samband med ett jippo av Hans ”Hasse P” Pettersson i Köping. Smörgåstårtan blev 510 meter och 69 centimeter lång och sträckte sig längs med Stora gatan i Köping. Rekordet står sig än i Guinness Rekordbok.

Vad är smörgås och vardagligt bröd?

  • En smörgås eller vardagligt macka är en eller flera bitar bröd, med ett eller flera pålägg. Den kan vara en del av en maträtt eller en hel maträtt i sig. Bröd med pålägg kan se ut på olika sätt, inklusive som dubbelsmörgås och småfranska. Smörgås är vanlig mat i norra Europa.

Hur skulle smörgåstårtan dekoreras?

  • De fina smörgåsarna skulle dekoreras omsorgsfullt och extravagant för att ge en festlig inledning på en bjudning, och smörgåstårta utmärks redan från början av sin estetiska utformning, och är ännu idag en få svenska maträtter där just dekoreringen och garnityren är av större betydelse än själva smörgåstårtans innehåll.

Relaterade inlägg: