Är det olagligt att köpa receptbelagd medicin?

Innehållsförteckning

Är det olagligt att köpa receptbelagd medicin?

Är det olagligt att köpa receptbelagd medicin?

Du behöver ha ett recept för att köpa receptbelagda läkemedel. För att få receptet måste du ha kontakt med en läkare eller annan sjukvårdspersonal som har rätt att skriva ut läkemedel. Hen ser till att du får rätt läkemedel i rätt dos.

Är det olagligt att ge bort narkotikaklassad medicin?

Enligt lagen är det otillåtet att sälja medicin – oavsett om den är narkotikaklassad eller inte – om man inte fått ett tillstånd av läkemedelsverket. Enligt 9 kap. 1 § lag om handel med läkemedel är straffet för detta böter eller fängelse i högst ett år.

Är det olagligt att importera läkemedel?

Det är förbjudet att handla läkemedel från ett land utanför EES-området. Som privatperson får du inte ta emot läkemedel som skickas till dig från ett land utanför EES-området – oavsett typ av läkemedel. Det innebär att du inte kan beställa exempelvis läkemedelsklassade kosttillskott från länder utanför EES.

Är melatonin narkotikaklassat?

Melatonin är ett kroppseget hormon som utsöndras från tallkottkörteln och som reglerar dygnsrytmen. Läkemedlet är inte beroendeframkallande men saknar i dag formellt godkännande för behandling av barn och unga.

Relaterade inlägg: