Hur fort växer renlav?

Innehållsförteckning

Hur fort växer renlav?

Hur fort växer renlav?

Renlaven växer bara några få millimeter per år och därför tar det lång tid att reparera en lavmatta. Men det går att påskynda tillväxten genom att ”så” ny renlav på marken.

Vad äter renlav?

Renen är idisslare och har en unik förmåga att smälta lav. På sommarhalvåret äter den gräs, örter och löv. På vintern är den huvudsakliga födan renlav, ibland hänglav uppblandat med ljung och kråkbär.

Var växer Fönsterlav?

Fönsterlav, Cladonia stellaris, hör till gruppen renlavar. Den trivs i öppna hällmarkstallskogar eller glesbevuxna sandiga, skogsmarker, ofta tillsammans med två andra vanliga renlavar, gulvit renlav (Cladonia arbuscula) och grå renlav (Cladonia rangiferina).

Hur ser renlav ut?

Renlavar är en grupp av marklevande buskformade lavar som hör till släktet bägarlavar (Cladonia). Eftersom de skiljer sig från de flesta andra arter av bägarlavar genom att sakna bark samt vara rikt förgrenade har de ibland förts till ett eget släkte, Cladina.

Får man plocka Fönsterlav?

Fönsterlav kallas även vitlav. Oavsett vad du vill plocka så måste du följa allemansrätten och den är inte alltid så enkel att tyda. När det gäller plockning av mossor och lavar så är det generellt sett tillåtet i Sverige, men egentligen bara om du har markägarens tillåtelse.

Vilka lavar kan man äta?

Det är främst tre sorter som är ätbara: Islandslav (1), Manlav (2) och Tuschlav (3). Islandslaven växer i glesa tallskogar tillsammans med renlavar. Manlav är vanlig i gamla skogar i norra Sverige där den växer på träden. Tuschlav förekommer i hela landet längs kuster och fjällområden, på klippor och bergväggar.

Var finns vitmossa?

Flera arter växer också i fukthedar eller på stränder, ibland till och med under vatten, och några arter hittas främst i fuktig till sumpig skog. Utanför Sverige hittar man vitmossor i stora delar av de tempererade och kalla zonerna, liksom uppe på de högre bergen i tropiska och subtropiska områden.

Relaterade inlägg: