Vad är dröjsmålsränta och hur beräknas den?
Vad är dröjsmålsränta och hur beräknas den?
Dröjsmålsräntan beräknas alltid som 8 procent högre än Riksbankens referensränta, som bestäms två gånger årligen i januari och i juli. Om till exempel referensräntan skulle vara 3 procent blir dröjsmålsräntan 11 procent, och blir följaktligen bara 8 procent om referensräntan är 0 procent som den är nu.
Hur debiteras dröjsmålsränta?
Om ni har avtalat om förfallodag och dröjsmålsränta räknar du dröjsmålsränta från förfallodagen med den procentsats som avtalats. ... Om förfallodagen är bestämd men ni inte har avtalat om dröjsmålsränta kan du enligt lag debitera ränta med en referensränta + 8 % på fakturabeloppet från förfallodagen.
Är dröjsmålsränta per dag?
Dröjsmålsräntan ska beräknas på fakturabeloppet inklusive moms. Däremot ska ingen dröjsmålsränta utgå på faktureringsavgift, påminnelseavgift eller inkassoavgift. Dröjsmålsränta ska inte heller utgå på dröjsmålsränta som inte har betalats. Dröjmålsräntan är en årsränta och per dag eller per månad blir det inte mycket.
Hur snabbt kan man skicka påminnelse?
En påminnelse ska du skicka några dagar efter fakturans förfallodatum. Påminnelsen ska innehålla uppgifter om att fakturan har förfallit och att betalning inte skett. Tänk på att fakturan kan vara betald utan att betalningen har hunnit bli registrerad.