Vilka får ablation?

Innehållsförteckning

Vilka får ablation?

Vilka får ablation?

Med hjälp av en kateter riktas värme mot vävnad kring lungvenerna och i vissa fall även mot vissa områden i vänster förmak. Bland patienter som har uttalade symtom på förmaksflimmer och som inte får god effekt av läkemedel, ger kateterburen ablation bättre effekt på symtomen än fortsatt läkemedelsbehandling.

Hur länge varar en ablation?

De flesta ablationer tar två till fyra timmar, men behandlingstiden kan även bli längre. Oftast får du stanna på sjukhuset till nästa dag.

Var utförs ablation?

Ingreppet sker genom en så kallad kateterisering. Detta innebär att tunna sladdar (katetrar) placeras i hjärtat som läggs in under lokalbedövning via ett kärl i ljumsken. Den kateter som används för själva behandlingen förs över till vänster förmak genom skiljeväggen mellan förmaken.

Vilka sjukhus utför ablation?

Arytmicenter på Södersjukhuset och läkaren Anders Englund. Med ett hjärta som rusar okontrollerat finns det numera en etablerad behandling som kallas ablation. Tekniken är avancerad, men flimmerablationerna blir allt vanligare vid sidan av medicinering av läkemedel som kan ge svåra biverkningar.

Hur många ablationer görs i Sverige?

Antalet ablationer av förmaksflimmer i Sverige under 2017 motsvarar 201 ablationer per miljon invånare. Jämfört med övriga Skandinavien är detta en låg siffra (355 i Danmark respektive 319 i Norge), och jämfört med en del europeiska länder är siffran mycket låg (t ex 506 ablationer per miljon invånare i Tyskland) [3].

Är det farligt med Avnrt?

Rytmrubbningar kan vara alltifrån ofarliga till livshotande tillstånd. Två vanliga former av arytmier är AV-nodal återkopplingstakykardi (AVNRT), förmaksflimmer (FF). Bland yngre patienter är AVNRT vanligast. Under takykardiepisoderna när hjärtat slår för fort kan hjärtfrekvensen nå över 200 slag per minut.

Relaterade inlägg: