Vad räknas som specialkost?
Vad räknas som specialkost?
Enligt Socialstyrelsens termbank är specialkost ”kost som är anpassad till ett visst sjukdomstillstånd”. Det kan till exempel handla om anpassningar till matallergi och annan överkänslighet, men även andra kliniska tillstånd som kräver anpassning av maten som njursvikt och tarmsjukdomar.
Vilka finns det för specialkost?
- Laktosfri kost. Laktosfri kost är avsedd för personer som inte tål mjölksocker. ...
- Glutenfri kost. Glutenfri kost serveras till personer med glutenintolerans (celiaki) eller hudsjukdomen dermatitis herpetiformis. ...
- Proteinreducerad kost 40 gram. ...
- Dialyskost. ...
- Vegankost. ...
- Saltreducerad kost. ...
- Skonkost. ...
- Post.op-kost.
Hur får man Önskekost i skolan?
Skolan är enligt lag skyldig att ge elever med medicinska och religiösa skäl specialanpassad mat. Men den ökande andelen föräldrar och barn som kräver ”önskekost” har gått för långt. Nu ger Livsmedelsverket skolor rådet att besluta hur tillmötesgående de egentligen ska vara med matpreferenser.
Hur ska maten anpassas?
För personer med nedsatt aptit bör således maten fördelas på flera måltider under dygnet, till exempel i tre huvudmål och två till tre mellanmål. Mellanmålen bör utformas utifrån patientens preferenser och om möjligt också har ett högt energi- och proteininnehåll. Fördelning över dygnet bör också anpassas individuellt.
Hur kan vi som vårdpersonal förenkla för personer med allergier eller för personer som av andra skäl har någon form av specialkost?
Allergier kan växa bort under barndomen och därför bör läkare följa upp barnet regelbundet så att mat inte utesluts i onödan. När intyget inte längre är giltigt behöver du lämna in ett nytt intyg/uppdaterat journalutdrag från läkare, dietist eller elevhälsan för att du/ditt barn ska få specialkost.