Vilket är den vanligaste arbetssjukdom?

Innehållsförteckning

Vilket är den vanligaste arbetssjukdom?

Vilket är den vanligaste arbetssjukdom?

Muskel- och ledbesvär som orsakats av fysisk belastning är den vanligaste arbetssjukdomen. Näst vanligast är psykiska besvär som beror på sociala faktorer i arbetsmiljön och hur arbetet är organiserat. Mest drabbade av olyckor är poliser, tullare, kriminalvårdare och träindustriarbetare.

Vilken är den vanligaste arbetssjukdomen inom bygg?

Bland avvikelserna är det skador från verktyg och redskap som dominerar med 386 (17 %). Andra vanliga olyckor är också kroppsrörelse med fysisk överbelastning 377 (17 %), ras, fall och bristning av material 287 (13 %), fall på samma nivå (snubbling) med 279 (13 %). Fall från höjd medförde 239 olyckor (11 %).

Vilka följder ger arbetsskador för samhället?

På det tillkommer kostnader för individer och företag, skattebortfall, utgifter i avtalsförsäkringar med mera. Hur stora de är har forskarna vid SOFI inte försökt göra en kalkyl på, men enligt Eskil Wadensjö kan samhällets totala kostnad för arbetsskador ligga på mellan 3 och 4 procent av Sveriges samlade ekonomi.

Hur stor del av arbetsskador drabbar män?

Kvinnor anmälde 2,8 arbetssjukdomar per 1 000 sysselsatta år 2019, vilket var mindre än hälften så många som 2003. För män var frekvensen 1,5 anmäld arbetssjukdom per 1 000 sysselsatta år 2019, jämfört med 5, sysselsatta år 2003.

Hur många färdolycksfall som förekommit?

Närmare 8 000 av arbetsskadorna var så kallade färdolycksfall, alltså olyckor där en anställd skadat sig till eller från jobbet.

Vilken typ av olycksfall ger flest sjukdagar inom bygg?

De vanligaste olyckorna i byggbranschen är olika typer av fallolyckor och olyckor med maskiner och verktyg. Olyckor med maskiner och verktyg leder ofta till skador i fingrarna. Unga i åldrarna 16–25 år skadar sig oftare på maskiner och verktyg.

Vilken yrkesgrupp drabbas av flest olyckor?

Snickare är den yrkesgrupp inom bygg som drabbas av flest olyckor, enligt en rapport från AFA Försäkring. – Sedan 2010 ser vi en stigande kurva av olyckor inom byggbranschen. Samtidigt har sysselsättningsgraden ökat vilket kan vara en förklaring.

Relaterade inlägg: