Vad gör Kemoreceptorer?
Vad gör Kemoreceptorer?
En kemoreceptor är en receptor i den mänskliga kroppen som har förmåga att detektera förändringar i den kemiska miljön och därefter skicka signaler till centrala nervsystemet. Kemoreceptorer är viktiga för andningsregleringen och ingår i den kemiska kontrollen av andningen.
Vad driver andningen?
Vid en utandning slappnar diafragman och andra muskler av, vilket på grund av lungornas elastiska uppbyggnad gör att lungan dras ihop. Då trycket ökar inne i alveolen kommer luft flöda ut mot munhålan. Den positiva tryckskillnaden mellan alveol och munhåla driver luftflödet vid utandning.
Vilka receptorer känner av en förändrad CO2 nivå och var finns de belägna?
De centrala kemoreceptorerna hittar vi i andningscentrumet i förlängda märgen där de bildar synapser med nervcellerna i andningscentrumet. De centrala kemoreceptorerna känner av förändringar av pCO2 i cerebrospinalvätskan.
Vad påverkar andningen?
När kroppen blir inaktiv påverkar det förutsättningarna för naturlig andning genom att rörelserna av diafragma, bröstkorg och ryggrörelser hindras. Kroppens positioner har stor påverkan på andningsfunktionen. Förutsättningarna för andning fungerar bäst i upprätt läge.