Vilken roll har Pedagogen i barns lärande och utveckling?

Innehållsförteckning

Vilken roll har Pedagogen i barns lärande och utveckling?

Vilken roll har Pedagogen i barns lärande och utveckling?

Pedagogens roll är bland annat att skapa förutsättningar för lärande och goda lärmiljöer. Observation, planering, genomförande och dokumentation är delar i den pedagogiska verksamheten som är nära knutna till varandra och pedagogen bör ständigt reflektera kring barnens lärmiljö på förskolan (a.a: 38).

Hur kan man använda leken i pedagogiska aktiviteter?

Leken är nära kopplad till fantasi och barn utforskar sin omgivning och formar sin personlighet genom lek. Leken är en arena där barn lär och utvecklas av och med varandra. Pedagoger skall i leken inta en medupptäckande roll samtidigt som pedagogen stöttar, utvecklar och driver lekaktiviteten framåt.

Vad innebär det att bidra till leken?

Att följa och delta i barns lek bygger både relationer och ger oss möjlighet att få en inblick i hur barnen fantiserar och hittar på, hur de tänker, vad de är intresserade av och nyfikna på. Utifrån det kan vi stimulera och utmana dem att gå vidare genom att tillföra lekandet något eller själv leda leken.

Vilken roll har du som pedagog i barns skapande?

Pedagogens roll är att vara lyhörd för barnens sätt att reflektera och tänka i leken. I leken berättar barnen vad de vet och vad de har för erfarenheter. Det är den vuxnas ansvar att se till att barnen leker i förskolan. Pedagogen har i uppgift att göra möjligt för alla barn att vara och leka.

Relaterade inlägg: