Vad är det för hastighet på grusväg?

Innehållsförteckning

Vad är det för hastighet på grusväg?

Vad är det för hastighet på grusväg?

Hastigheten är helt avgörande för risken för svåra skador. Av fotgängare som blir påkörda i 30 km/h så klarar sig i princip alla medan betydligt färre klarar sig om påkörningshastigheten är 50 km/tim. Dessutom undviks många olyckor om hastigheten är 30 i stället för 50 km/tim.

Vad är det för hastighet i bostadsområde?

Det är t ex vanligt att du inom bostadsområden inte får köra fortare än 30 km/tim. Detta skyltas med vägmärke som anger högsta tillåten hastighet och som gäller till dess att du åter träffar på ett vägmärke som anger annan hastighet. Att hastigheten gäller en viss zon behöver inte anges på tilläggstavla.

Vad är en hög hastighet?

Hög hastighet är inte att betrakta som aktuellt inom svenska hastighetsbegränsningar utan menas med de hastigheter som man får nå på specifika vägsträckor utan fartbegränsning i Tyskland. Det vill säga hastigheter där man mer eller mindre kör under – eller upp till – den maxhastighet som bilen kan prestera.

Vad är laglig hastighet i villaområde?

Inom villaområden har hastigheten sänkts till 30 km/h men detta är oftast inte tillräckligt. Du har dessutom krav att köra med tillräckligt ”låg” fart vilket innebär att du har ett ansvar att hålla en hastighet så att du kan undvika en trafikolycka.

Vilken hastighetsbegränsning gäller?

Den hastighet som gäller är den som är skyltad längs med vägarna och ska följas utifrån din hastighetsmätare. Överskrider du högsta tillåtna hastighet innebär det att du gör dig skyldig till en överträdelse av trafikförordningen och kan dömas till böter.

Relaterade inlägg: