Får inte luft vid insomning?

Innehållsförteckning

Får inte luft vid insomning?

Får inte luft vid insomning?

Sömnapné innebär att du får korta, upprepade andningsuppehåll när du sover. Oftast beror det på att tungan faller bakåt i svalget och täpper till luftströmmen. Andningsuppehållen stör sömnen och du blir ofta trött på dagarna. Det finns effektiv hjälp att som gör att du kan andas som vanligt när du sover.

Vad skall du göra om det är svårt att få in luft i personen?

Lossa åtsittande kläder, framför allt sådana som sitter åt runt hals, bröst och midja. De kan annars hämma andningsrörelserna eller bidra till kvävningskänslor. Öppna fönstret så att frisk och sval luft kommer in, eftersom patienten ofta upplever att sval luft underlättar andningen.

Får inte in tillräckligt med syre?

När kroppen inte får tillräckligt med syre blir man andfådd, särskilt vid ansträngning. Bronkiolit är en kronisk inflammation i de mindre luftvägarna, bronkiolerna. Inflammationen gör att luftvägarna svullnar. Ökad slembildning i luft- vägarna är också vanligt och en del personer får hosta med slem.

Kan man ha sömnapné utan att snarka?

Kraftig snarkning är ett vanligt symtom vid sömnapné, men alla som har sömnapné snarkar inte. Andra symtom är bland annat andningsuppehåll, orolig nattsömn, torr mun, nattsvettning, urineringsbehov på natten, morgonhuvudvärk – och till och med sömnlöshet. Patienten kan också vakna av en känsla av kvävning.

Relaterade inlägg: