Hur mycket socker ska man äta per dag?

Innehållsförteckning

Hur mycket socker ska man äta per dag?

Hur mycket socker ska man äta per dag?

Enligt de nordiska näringsrekommendationerna, NNR 2012 bör mindre än 10 procent av energin från maten komma från tillsatt socker. För vuxna motsvarar det ungefär 50-75 gram tillsatt socker per dag beroende på hur mycket energi man behöver.

Vilka sockerarter finns naturligt i livsmedel?

  • Olika sockerarter finns naturligt i till exempel frukt, bär och mjölk. Sackaros, det socker vi använder för sötning av livsmedel, består av glukos och fruktos. Sackaros ger enbart energi och saknar vitaminer, mineralämnen och kostfibrer.

Kan man äta tillsatt socker?

  • Det finns inga positiva effekter på hälsan av att äta socker. Glukos däremot behövs för hjärnans funktion. Men eftersom kolhydrater i form av till exempel stärkelse som finns i potatis och bröd, kan brytas ner till glukos i kroppen finns inget behov av att äta tillsatt socker.

Vilka sockerarter innehåller monosackarider?

  • Enkla sockerarter (monosackarider) är till exempel glukos och fruktos. De monosackarider som finns i maten innehåller oftast fem eller sex kolatomer (pentoser och hexoser). Glukos, fruktos, galaktos och mannos är hexoser. Sammansatta sockerarter (disackarider) är till exempel laktos, maltos och sackaros.

Relaterade inlägg: