Hur fungerar ett derivat?

Innehållsförteckning

Hur fungerar ett derivat?

Hur fungerar ett derivat?

När du investerar i derivat så får du ingen tillgång utan du ingår ett avtal om att köpa/sälja något i framtiden, du handlar med risken för att något inträffar, till exempel en börsnedgång. Alla typer av derivat som säljs till konsumenter ska ha ett aktuellt faktablad. Faktabladet ska innehålla basfakta om produkten.

Är fonder derivat?

Fonden kan investera i derivatinstrument. Derivatinstrument får användas för att effektivisera förvaltning och därigenom öka avkastningen och skapa hävstång. Fonden får investera i OTC-derivat.

Hur värderas derivat?

Finansiella placeringar i derivat skall initialt alltid värderas och bokföras till sitt anskaffningsvärde. Anskaffningsvärdet för ett derivatinstrument utgörs av de utgifter som krävs och som kan hänföras till förvärvet av innehavet inklusive courtage.

Vad är derivatkontrakt?

Eftersom inga fysiska tillgångar byter ägare när derivatpositioner öppnas etablerar man istället ett kontrakt mellan två parter som handlas antingen OTC eller på en börs. En mängd olika tillgångar kan handlas med hjälp av derivat, bland annat valuta, aktier, aktieindex, obligationer och råvaror.

Vad heter OMX terminen?

Den absolut mest omsatta terminskontraktet på Stockholmsbörsen är OMX-terminen. OMX-terminen är ett derivat på OMXS30-index och priset på terminen motsvarar priset på index, med undantag för exempelvis utdelningar som avskiljs under löptiden och en ränta som speglar tidsvärdet i kontraktet.

Vad är derivata handel?

Derivatinstrument är ett samlingsnamn på en form av värdepapper vars värde är kopplat till värdet på en underliggande tillgång, exempelvis aktier, aktieindex, valutor, räntor eller råvaror. De vanligaste derivaten är optioner, terminer, warranter och swappar.

Relaterade inlägg: