Vad innebär genushistoria?

Innehållsförteckning

Vad innebär genushistoria?

Vad innebär genushistoria?

Historiska institutionen har en lång och livaktig tradition av forskning kring genushistoria, det vill säga historia där relationerna mellan män och kvinnor sätts i fokus för historieskrivningen. ... Den genushistoriska forskningen vid institutionen är samtidigt också teoretiskt och tematiskt bred.

Varför kvinnohistoria?

Tanken med kvinnohistoria var att lyfta fram gömda och glömda kvinnor och den roll de spelat under århundraden, samt vilka villkor kvinnor levde under. ... Anglosaxiska kvinnoforskare började tala om ”Women's culture” (kvinnokultur). Man lyfte fram och betonade kvinnospecifika erfarenheter och kvinnors inbördes relationer.

Hur såg man på kvinnor förr i tiden?

Kvinnans roll i samhället Kvinnans uppgift var i första hand att gifta sig, föda barn, ta hand om hemmet och maken. Därför ansågs det att det inte var någon idé för kvinnor att skaffa sig en längre, kostsam utbildning. I Sverige brukar denna tid betecknas som hemmafruepoken.

Hur levde kvinnorna i forntiden?

De hade inga fasta boplatser, utan flyttade hela tiden dit bytesdjur och ätbara växter fanns. Under den här tiden var klimatet mildare än idag, och det fanns gott om mat året om. När barnen blev tillräckligt stora deltog även kvinnorna i jakten, något som vi har lärt oss av Bäckaskogskvinnan.

Relaterade inlägg: