Vad är skillnaden på region och landsting?

Innehållsförteckning

Vad är skillnaden på region och landsting?

Vad är skillnaden på region och landsting?

En region i ett svenskt kommunalrättsligt sammanhang är en självstyrande enhet med ett geografiskt ansvarsområde som motsvarar ett län. I ett fall, Region Gotland, utövas regionansvaret av en kommun. Regioner benämndes tidigare landsting.

Vad är det för skillnader mellan kommun och landsting region och länsstyrelse?

Län (eller länsstyrelsen) har ingen beskattningsrätt eftersom det är en del av staten i övrigt. Region (tidigare landsting): Är ett geografiskt avgränsat område, sammanfallande med länsindelningen, för lokalt självstyre. ... Regionerna är 21 stycken (medräknat Region Gotland). Regionerna har beskattningsrätt.

Vad är skillnaden mellan län och kommun?

Länen styrs av länsstyrelser (se faktaruta nedan) som övervakar den regionala utvecklingen. Högsta styrande organet i en kommun är kommunfullmäktige. För alla län finns även en region, som ansvarar för sjukvård, kollektivtrafik med mera.

Vad gör landstingen i Sverige?

Landstingens ansvar ligger på en del samhällsuppgifter och dessa handlar i första hand om hälso-, sjuk- och tandvård. De har även ett ansvar för lokaltrafik, frågor angående kultur och även om planeringar som rör regionen. Landstingets verksamhet finansieras av landstingsskatten som är en del av den kommunala skatten.

Varför bytte landstingen namn?

När landstingen som bedriver sjukvård ska heta regioner, måste sjukvårdsregionerna byta namn till samverkansregioner. Regionsjukvårdsledningen får rimligen byta namn till regionsamverkansledning.

När blev det landsting i Sverige?

Genom 1862 års landstingsförordning samt 1862 års kommunalförordningar utfördes en större decentraliserings- och demokratiseringsreform i Sverige. De världsliga socknarna ersattes av kommuner. Man skapade också ett nytt självstyrelseorgan, landstinget, styrd av en folkvald församling. Det finns 20 landsting i Sverige.

Vem ansvarar och betalar för polisen?

Riksdagen bestämmer genom lagar hur polisen i Sverige ska arbeta och vad polisen ska göra. Utifrån riksdagens lagar skriver regeringen förordningar och direktiv till polisen. Regeringen utfärdar varje år ett regleringsbrev som innehåller de övergripande målen och prioriteringarna för polisens verksamhet.

Hur hänger regionen och länsstyrelsen ihop?

Länsstyrelsen har tidigare haft det regionala utvecklingsansvaret, ibland helt och i vissa fall delat med regionerna. Nu är de tre sista länen på väg att bilda region med landstingen 2019.

Relaterade inlägg: