Vad anser man har större betydelsen för hälsan än den totala mängden fett?

Innehållsförteckning

Vad anser man har större betydelsen för hälsan än den totala mängden fett?

Vad anser man har större betydelsen för hälsan än den totala mängden fett?

Fett är en viktig energikälla och rätt sorts fett i rätt mängd är avgörande för att vi ska må bra. Förutom att det ger oss energi skyddar det våra inre organ, bygger celler, bildar hormoner och ökar kroppens förmåga att tillgodogöra sig fettlösliga vitaminer.

Vad är skillnaden mellan mättat och omättat fett?

  • Skillnaden mellan mättat och omättat fett är vilka fettsyror de är sammansatta av och hur de påverkar våra kroppar. Mättat fett i för stora mängder kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar medan omättat fett hjälper kroppen att ta upp vissa vitaminer och reparerar kroppens celler.

Vad innehåller mättade fettsyror?

  • Alla fettsyror, både mättade och omättade, är uppbyggda av en kedja av kolatomer av varierande längd – mellan 4 och 22 kolatomer. Dessutom innehåller fettsyrorna väte och syre. Mättade fettsyror innehåller mycket väte, vilket gör att kedjan blir rak och stel. Enkelomättade fettsyror har tappat två väteatomer.

Vad innehåller mättade fetter?

  • Det är i och för sig inte nödvändigt att undvika mättade fetter helt eftersom mättat fett ger energi till kroppen, men det är väldigt bra att begränsa mängden. Exempel på livsmedel som innehåller mättade fetter: Grädde och glass. Fet mjölk, fil, och creme fraiche. Smör.

Vad är mättat och fleromättat fett?

  • Smörfett består till exempel av tre fjärdedelar mättat fett medan olivolja består av tre fjärdedelar enkelomättat fett. Rapsolja består av 61 procent enkelomättade, 27 procent fleromättade och 7 procent mättade fettsyror. Mättade, enkelomättade och fleromättade fettsyror

Relaterade inlägg: