Varför ska man inte äta scampi?

Innehållsförteckning

Varför ska man inte äta scampi?

Varför ska man inte äta scampi?

Kemikalier läcker från dammarna I dammarna där räkorna föds upp trängs räkorna på så liten yta att de lätt blir sjuka. Därför används antibiotika och andra kemikalier i förebyggande syfte. Starka kemikalier används också för att rengöra dammarna och hålla dem fria från oönskade djur och växter.

Är det miljövänligt att äta räkor?

En ny rapport från Research Institutes of Sweden (Rise) visar att skaldjur som räkor, havskräftor och hummer har lika stor klimatpåverkan som nötkött. Dessutom används den kritiserade fiskemetoden bottentrålning för att ta upp räkor och havskräftor.

Hur påverkar scampi vår miljö?

Jätteräkor och skatteparadis Odling av jätteräkor orsakar enorma miljö- och sociala problem. Nu kommer även bevis på hur stora aktörer i branschen aktivt använder skatteparadis för att betala tillbaka så lite som möjligt till länderna där de odlas.

Är räkor klimatsmart?

Räkor, havskräftor och hummer har lika stor påverkan på klimatet som nötkött. Det visar en rapport från Rise, Research Institutes of Sweden, som har sammanställt sjömats näringsinnehåll och klimatpåverkan. Den som vill äta klimatsmart från havet ska sikta på sill, strömming och makrill.

Vad finns det för miljömärkning på fisk och skaldjur?

I dag finns tre miljömärkningar i Sverige – MSC (Marine Stewardship Council), ASC (Aquaculture Stewardship Council) och Krav. Miljömärkningen garanterar att fisken kommer från stabila bestånd som fiskas hållbart och att den är fångad eller odlad på ett sätt som påverkar miljön så lite som möjligt.

Relaterade inlägg: