Vilket parti styr Nordkorea?

Innehållsförteckning

Vilket parti styr Nordkorea?

Vilket parti styr Nordkorea?

Koreas arbetarparti[redigera | redigera wikitext] Koreas arbetarparti är Nordkoreas största och även statsbärande parti. Eftersom Nordkorea är en diktatur är inga andra partier i praktiken godkända. Partiets officiella ideologi är juche.

Vem är regeringschef i Nordkorea?

Kim Jong-un (koreanska: 金正恩, 김정은, ibland transkriberat -woon), född 8 januari 1984 i Pyongyang, är de facto Nordkoreas högste ledare efter att fadern Kim Jong-il avled 17 december 2011.

Vad är huvudstaden i Nordkorea?

  • Nordkoreas huvudstad och största stad är Pyongyang. Andra stora städer är Nampo i väster, Kaesong i söder, Sinuiju i nordväst, Wonsan och Hamhung i öster samt Chongjin i norr.

Vad är diktatur i Nordkorea?

  • Nordkorea är en diktatur som sedan ett drygt halvsekel styrs av en politisk dynasti. Samhället är militariserat, slutet och genomsyrat av ideologisk propaganda. Nordkoreas auktoritäre ledare Kim Jong-Un utövar en mycket stor kontroll över landet, där det kommunistiska Arbetarpartiet dominerar statsapparaten och militären länge haft en viktig roll.

När gick kriget ut i Sydkorea?

  • Koreakriget bröt ut år 1950, efter det att Nordkorea gick till angrepp mot Sydkorea. Nordkorea fick stöd av Kina medan USA och de flesta av FN:s medlemsländer tog Sydkoreas parti. När kriget avslutades efter tre år, var gränsen i det närmaste oförändrad. Ett fredsavtal mellan de två staterna är ännu inte undertecknat.

Relaterade inlägg: