Varför är det bra att äta honung?

Innehållsförteckning

Varför är det bra att äta honung?

Varför är det bra att äta honung?

Men trots den höga sockerhalten och trots att nyttigheterna är begränsade, lyfts honung ofta fram som en ren hälsoprodukt. Anledningen är att bina under honungsproduktionen tillsätter levande mjölksyrabakterier, som har antibakteriella egenskaper och därför kan vara ett alternativ till antibiotika.

Vad innehåller äkta honung?

“Naturlig” eller “äktahonung är en taftologi (dubbelsägning) då äkta honung är helt naturlig. Bara det som inte har några tillsatser som exempelvis fruktsocker eller smakämnen får kallas honung. För att få kallas honung så ska ursprunget till 100% komma från blommornas nektar eller från honungsdagg.

Vilka insekter gör honung?

Honung är en trögflytande eller fast sockerlösning som honungsbin producerar av nektar, alternativt sekret från levande växtdelar eller utsöndringar från växtsugande insekter som bladlöss.

Är det bra att äta honung varje dag?

Exempel på hur honung kan nyttjas för hälsans skull Honung verkar antibakteriellt, hämmar tillväxten av bakterier. Honung har osmotisk, sårläkande effekt. Honung är rogivande, kan hjälpa vid sömnsvårigheter. Honung är bra för magen, gynnar matsmältningen.

Kan man äta honung om man har diabetes?

Honung skulle således inte vara så farligt för t. ex. diabetiker eftersom det inte krävs insulin för att plocka ner blodsockret.

Vad innehåller flytande honung?

Honung innehåller cirka 75 % sockerarter och ca 20 % vatten. Det mesta av sockret är druvsocker och fruktsocker. De sista 5 % utgörs av bland annat enzymer, mineralämnen, vitaminer, aminosyror och inhibiner (ett bakteriehämmande ämne).

Hur testar man äkta honung?

För att kontrollera vilka blommor bina samlat honungen ifrån görs en pollenanalys av honungen. För att honungen skall få namn efter blomsort (sorthonung) krävs en pollenhalt på över 50% från blomman (kan vara lägre för vissa växter).

Hur bin gör honung?

För att göra ett gram honung måste ett bi flyga till 50 000 blommor för att skaffa nektar. Det tar ungefär 5 dagar. När binas saliv blandas med nektarn bildas honung. Ett bisamhälle i Sverige ger i genomsnitt 30 kilo honung per år.

Hur får vi honung?

Honung tillverkas av nektar inhämtade från naturen. Genom fodersaftkörtlar som producerar enzymer omvandlar bina nektar till honung (rörsocker till frukt- och druvsocker) - Av 3 kg inhämtad nektar producerar bina 1 kg honung.

Hur mycket honung kan man äta varje dag?

Observera att vi inte kan ge några personliga rekommendationer om dagligt intag av honung. Även om vi äter honung en eller flera gånger om dagen utan problem är det helt individuellt om det är bra eller ej för dig.

Relaterade inlägg: