Vilket håll blåser det oftast ifrån?

Innehållsförteckning

Vilket håll blåser det oftast ifrån?

Vilket håll blåser det oftast ifrån?

Vinden i Sverige och världen Vindriktningen är oftast mellan syd och väst, men vinden vrider allt eftersom lågtryck och högtryck passerar, så även andra vindriktningar är relativt vanliga. Under vår och sommar förekommer dessutom sjöbris runt landets kuster med sin dygnsrytm i vindhastighet och vindriktning.

Hur mycket vind är mycket?

När vindstyrkan är 9 Beaufort (20,8–24,4 m/s) kallas vinden halv storm, och vid vindstyrka 11 Beaufort (28,5–32,6 m/s) benämns vinden svår storm. Vindhastigheten 32,7 m/s och uppåt, eller 12 Beaufort, kallas orkan (som är den högsta vindskalan).

Vad räknas som blåsigt?

För att vi ska uppfatta en svag vind behöver det blåsa runt 0,3-3 m/s, det vill säga ungefär 1-11 km i timmen. En orkan däremot blåser över 33 m/s, det vill säga en hastighet runt 120 km i timmen eller mer. Redan vid 7-8 m/s är det blåsigt, byvinden är starkare och det är främst den man uppfattar.

Var blåser det mest i Sverige idag?

Hela västkusten är ett blåshål med flera platser med en medelvindhastighet per år över 7,5 meter per sekund. Men det i särklass värsta blåshålet är Åreskutan, med där det i snitt blåser 8,9 m/s.

Relaterade inlägg: