Är viss strålning?

Innehållsförteckning

Är viss strålning?

Är viss strålning?

Elektromagnetisk strålning är strålning i form av elektromagnetiska vågor, som består av ett elektriskt fält och ett magnetiskt fält. Exempel på elektromagnetisk strålning av olika våglängd är synligt ljus, mikrovågsstrålning, infraröd strålning, röntgenstrålning och gammastrålning.

Vad heter de olika typer av strålning ingår i den elektromagnetiska strålningen?

I olika våglängdsområden kallar vi den elektromagnetiska strålningen för olika saker:

  • Radiovågor (våglängderna kan vara kilometerlånga)
  • Mikrovågor.
  • Infrarött ljus.
  • Synligt ljus.
  • Ultraviolett ljus.
  • Röntgenstrålning.
  • Gammastrålning (pikometerlånga våglängder)

Vilken strålning innehåller mest energi?

UV-ljuset, som liksom allt ljus är en typ av elektromagnetisk strålning, är osynligt för våra ögon och bär på mer energi än det synliga ljuset. UV-strålningen kan delas in i tre grupper; UVA, UVB och UVC. UVA innehåller minst energi medan UVC är den mest energirika.

Vilka olika typer av strålning våglängder kan vi inte se?

För strålning med längre våglängd än inom det synliga området används benämningen infrarött ljus eller IR-ljus. Strålning med kortare våglängd än den synliga kallas ultraviolett strålning eller UV-ljus.

Vilken typ av strålning är röntgen?

Joniserande strålning kan antingen vara elektromagnetisk strålning (t. ex. ultraviolett, röntgen, gammastrålning)eller partikelstrålning (tex alfastrålning). ... Elektromagnetisk strålning typ ultraviolett, röntgen och gammastrålning kan alla jonisera neutrala atomer och ge vävnadsskador.

Vad är skillnaden mellan olika sorters elektromagnetisk strålning?

Andra former av elektromagnetisk strålning är mikrovågor, röntgenstrålning och radioaktiv strålning. – Elektromagnetisk strålning överför energi som realiseras som ljus, värme eller elektrisk ström. Elektromagnetisk strålning ska inte förväxlas med elektromagnetiska fält, även om de två fenomenen hör ihop.

Vilken strålning har högre energi än spektrum?

Största strålkällan är solen. Ultraviolett strålning har högre energi men kortare våglängd än det synliga ljuset och brukar delas in i tre områden UVA, UVB och UVC. Den energirikaste och därmed farligast är UVC-strålningen.

Vilket ljus innehåller mest energi UV eller IR?

UVB har våglängder som är kortare än UVA-strålningens och är därmed mer energirik. Ozonskiktet i atmosfären filtrerar bort stora delar av den skadliga delen av UV-strålningen och begränsar mängden UVB-strålning som når jordytan. Det är framför allt UVB-strålningen som gör att vi bränner oss om vi solar för mycket.

Vad är joniserande strålning?

  • Joniserande strålning är strålning med hög energi som har förmågan att slita loss elektroner från atomkärnor och därmed bilda joner. Joniserande strålning finns överallt omkring oss i form av den så kallade bakgrundsstrålningen.

Vad är infraröd strålning?

  • Infraröd strålning eller värmestrålning sänds ut från alla varma föremål, till exempel spisplattor, glödlampor och glödhärdar. I regnbågen nedan finns de färger som ögat kan uppfatta i det synliga ljuset. UV-strålning är en kortvågig strålning som ligger utanför vårt synfält.

Kan strålning behandla cancer?

  • Strålning kan behandla cancer, men också ge vissa besvärliga bieffekter. Trots detta är det många gånger värt besväret. Strålning står för nästan en tredjedel av all bot från cancer och många andra får en klart förbättrad framtidsutsikt med hjälp av strålbehandlingen.

Relaterade inlägg: