Vad händer i en supernova?

Innehållsförteckning

Vad händer i en supernova?

Vad händer i en supernova?

Vid slutet på en stjärnas livstid så exploderar den som en supernova. En supernova är den mest kraftfulla explosionen i universum. Vid den våldsamma explosionen bildas energi i form av gasmassor och strålningar som är hundra miljoner gånger starkare än solen.

Hur många supernovor finns det?

Det finns två typer av supernovor vilka båda är exploderande stjärnor. Först de som kommer från mycket ovanliga och väldigt ”tunga” stjärnor som i sitt korta liv fått energi genom att bygga upp tunga grundämnen av lätta i sina centra.

Hur länge varar en supernova?

En supernova är en stjärnas definitiva undergång i en domedagsexplosion. Vid explosionen frisätts all den energi som det annars skulle ta stjärnan flera miljarder år att skicka ut. Därför ökar dess ljusstyrka enormt och kan kortvarigt lysa upp en hel galax.

När sker en supernova?

En stjärna skapas ur gas och när en stjärna dör så återgår den till att bli gas. Vid slutet på en stjärnas livstid så exploderar den som en supernova. En supernova är den mest kraftfulla explosionen i universum. ... Solen är en stjärna men den är för liten för att kunna bli en supernova.

Vem hittade den första supernovan?

1572 gjorde astronomen Tycho Brahe en ovanlig observation. En starkt lysande stjärna som plötsligt dök upp på natthimlen. Men det han såg var i själva verket en döende stjärna, en supernova. Och nu har astronomer lyckats se den här supernovan igen, för första gången på över 400 år.

Vad är en supernova vilka olika typer finns det och vad kan dem användas till?

Typ I kan i sin tur indelas i Ia, Ib och Ic. Exempelvis så är en typ I supernova när en dubbelstjärna överför in massa till en vit dvärg för att senare explodera. Dessa supernovor är massiva händelser på himlen och en supernova inom 1 ljusår skulle utplåna jorden.

Vad blir kvar efter en supernova explosion?

Superjättestadiet varar i ca 2 000 år och avslutas i en supernovaexplosion. Kvar efter supernovaexplosionen blir planetarisk nebulosa och en neutronstjärna. Alla ämnen tyngre än kol och syre som finns i universum har bildats inne i massiva stjärnor som exploderat, och är en förutsättning för livet på jorden.

Hur ser supernovor ut?

En supernova är den mest kraftfulla explosionen i universum. Vid den våldsamma explosionen bildas energi i form av gasmassor och strålningar som är hundra miljoner gånger starkare än solen. Solen är en stjärna men den är för liten för att kunna bli en supernova.

När upptäcktes den första supernovan?

Han fick då syn på det första stjärnutbrottet som mänskligheten kunnat se med blotta ögat sedan Keplers supernova år 1604.

Relaterade inlägg: