Vilka skador och risker kan uppstå om man fortsätter att köra med obalans i hjulen?

Innehållsförteckning

Vilka skador och risker kan uppstå om man fortsätter att köra med obalans i hjulen?

Vilka skador och risker kan uppstå om man fortsätter att köra med obalans i hjulen?

Att hjulen är obalanserade märks inte alltid av direkt. Men det leder till mindre kontakt mellan däcket och vägytan och innebär ett riskmoment vid högre hastigheter eftersom ditt fordons styrförmåga försämras och du riskerar att utsättas för oönskade rörelser från fordonet i form av ryckighet.

Vad kan hända om fordonets framhjul är obalanserade?

Obalanserade däck ökar slitaget på både däcken och bilen. ... I värsta fall kan gummits kontakt med vägen försämras och det påverkar greppet och trafiksäkerheten för alla i bilen.

Varför gungar bilen när man kör?

Det är oftast stötdämparna som orsakar problem och de bör oftast bytas varje eller vartannat år och då du har fyra stycket på din bil, finns det stor sannolikhet att ett börjar närma sig ett utslitet stadie. Dåliga stötdämpare gör att bilen gungar och kränger mer. Bilen kan ofta sladda i skarpa kurvor.

Hur vet man om man har obalans i däcken?

Däcket är i obalans om: Du känner skakningar när du kör. Bilen drar åt sidan när du kör. Väghållningen och säkerheten inte känns 100% Det känns som att däcket studsar fram.

Vad kostar det att byta däck och balansera?

Montering däck eller fälg vid köp hos Bildemo
Montering däck eller fälg vid köp hos BildemoInkl moms
Montering & Balansering 16″142 kr/st
Montering & Balansering 17″160 kr/st
Montering & Balansering 18″178 kr/st
Mont & Balansering 19″202 kr/st

Varför ska du utföra en kontroll på fälgarna?

Skador på fälgar kan uppstå av flera anledningar, som exempelvis för lågt lufttryck eller för hög last. Lättmetallfälgar har generellt en bättre förmåga att bibehålla hjulets lufttryck jämfört med stålfälgar, men är generellt också mer känsliga för slag vilket kan leda till att sprickor uppstår.

Vad är dynamisk obalans?

Dynamisk obalans: Inträffar när vikten är ojämn på den ena eller båda sidorna av däckets/hjulets laterala centrumlinje. Dynamisk obalans kan göra att däcket kränger från sida till sida eller skakar.

Måste man balansera däcken varje år?

Att uppnå perfekt däckbalans. Målet med däckbalans är att fördela vikten jämnt runt däckets hela omkrets. ... Som en del av det rutinmässiga underhållet på fordonet ska förarna försöka balansera däcken på fordonet varje gång de har kört 5 000–10 000 km eller varje eller vartannat år (beroende på vilket som inträffar först) ...

Varför skakar bilen i hög hastighet?

Dåliga däck eller obalanserade hjul: Det här är den vanligaste orsaken till att bilen vibrerar vid en viss hastighet och också en av de farligaste. ... I detta fall uppstår vibrationen endast vid en viss hastighet.

Hur länge får man köra med dubbdäck?

Du måste använda vinterdäck vid vinterväglag under tidsperioden 1 december - 31 mars. Du får använda dubbdäck under tidsperioden 1 oktober - 15 april. Det är förbjudet att använda dubbdäck under tidsperioden 16 april - 30 september om det inte är eller förväntas bli vinterväglag.

Relaterade inlägg: