Vad finns det för risker med återuppvärmning?

Innehållsförteckning

Vad finns det för risker med återuppvärmning?

Vad finns det för risker med återuppvärmning?

Återuppvärmning av nedkyld mat till tillräckligt hög temperatur före servering minskar dock risken för matförgiftning i händelse av att något gått fel under nedkylning och kylförvaring. Mat som ska varmhållas bör därför värmas upp ordentligt.

Vad finns det för förhållningsregler kring upphettning och nedkylning av mat?

Nedkylning/uppvärmning Maten ska vara nedkyld till högst +8° C inom 2 timmar, annars ska den kasseras. Kontrollera temperaturen av maten samt att temperaturen i kylskåpet inte överstiger +8° C. När maten sedan ska värmas upp måste den upphettas till en kärntemperatur på +72° C.

Varför är det viktigt att du regelbundet kontrollerar livsmedlet från ankomst till servering?

Att det finns upprättade rutiner och att dessa följs inom temperaturområdet är väldigt viktigt för alla livsmedelsverksamheter. Om livsmedel som kräver kylförvaring förvaras vid fel temperatur kan bakterier och virus växa till och i vissa fall gift bildas i produkterna.

Hur kyler man ner ett livsmedel?

Så här kan du på några olika sätt snabbt kyla mat:

  1. Kallt vattenbad: Mat i volymer större än en halvliter kan med fördel svalna i ett kallt vattenbad. ...
  2. Utomhus: Mat i volymer större än en halv liter kan även svalna ute om utetemperaturen är några plusgrader eller kallare.

Varför är det så viktigt att kyla ned maten snabbt?

Om du hanterar och förvarar tillagad mat rätt förlängs hållbarheten. Det ger också mindre matsvinn. Samtidigt minskar du risken att bli matförgiftad. Matrester eller mat som inte ska ätas direkt bör kylas snabbt och sedan förvaras i kylskåp eller frysas in.

Hur ska råvaror hanteras i ett storkök?

Förpackade livsmedel ska förvaras vid högst den temperatur som är angiven som förvaringstemperatur på förpackningen, till exempel högst + 4°C på en kylvara, och -18°C för djupfrysta varor. Om förpackningen bryts stämmer inte den hållbarhetstid som har angivits på förpackningen.

Relaterade inlägg: