Vad ingår inte i rättskällor?

Innehållsförteckning

Vad ingår inte i rättskällor?

Vad ingår inte i rättskällor?

Till skillnad från lagar, domar, förarbeten och föreskrifter så är vägledningarna inga rättskällor. En vägledning är ett dokument som beskriver hur personerna på myndigheten arbetar och vad myndigheten tycker i vissa frågor. En vägledning är till för att hjälpa personer som jobbar med att ta beslut på myndigheten.

Vilka av följande källor är en rättskälla?

Den främsta rättskällan är den skrivna lagen, kompletterad av förordningar och andra författningar. Bland övriga rättskällor finns domstolars avgöranden (rättspraxis), sedvänja (sedvanerätt), lagars förarbeten och rättsvetenskaplig facklitteratur (doktrin) samt allmänna rättsgrundsatser.

Vilket av följande alternativ utgör inte en rättskälla?

Rättskälleläran är läran om vilka rättskällor som ska beaktas för att komma fram till vad som utgör gällande rätt. Vad som utgör rättskällor är lagtext, förarbeten, domstolarnas praxis och doktrin. ... Om inte dessa rättskällor ger vägledning får man söka svar i doktrin.

Vilka är de grundläggande Rättskällorna i svensk rätt?

En vanlig indelning i Sverige är att rättskällorna rangordnas i följande ordning:

  • Författningar (lagar med mera)
  • Förarbeten (till exempel propositioner)
  • Rättspraxis (prejudikat)
  • Doktrin (juridisk litteratur)
  • Övrigt (bland annat sedvänja)

Vad är Supplerande rättskällor?

Rättskälleläran är läran om vilka rättskällor som ska beaktas för att komma fram till vad som utgör gällande rätt. Vad som utgör rättskällor är lagtext, förarbeten, domstolarnas praxis och doktrin. Högst upp i hierarkin över rättskällor kommer lagar och författningar, det är alltså dessa som i första hand ska beaktas.

Vad är en Specialmotivering?

Ofta börjar man läsa i specialmotiveringen, som också kan kallas för ”kommentarer till enskilda bestämmelser” eller liknande. Innan regeringen sänder propositionen till riksdagen går den ofta, men inte alltid, till Lagrådet för granskning. Detta kallas lagrådsremiss.

Vad och hur använder jurister i Sverige de olika Rättskällorna för Lagtolkningen?

Objektiv, subjektiv och teleologisk tolkning. Vid lagtolkningen kan olika tolkningsmodeller användas. Vilken eller vilka som används beror på den aktuella frågan och på vilket rättsområde frågan gäller. Det är inte ovanligt att den som ska tolka en lagbestämmelse använder mer än en metod för att analysera rättsläget.

Relaterade inlägg: