Hur fungerar en vattenkraft?

Innehållsförteckning

Hur fungerar en vattenkraft?

Hur fungerar en vattenkraft?

fungerar vattenkraft Ett vattenkraftverk har en damm som fångar upp vattnet i en älv eller å och lagrar det (lagrad lägesenergi). När kraftverket körs öppnas luckor i dammen. Vatten leds ned i tunnlar till en turbin med skovelformade blad som snurrar runt av vattnets kraft. En generator är kopplad till turbinen.

Varför har Sverige så mycket vattenkraft?

Vattenkraften har många fördelar. Den orsakar nästan inga utsläpp av klimatgaser och ger samtidigt pålitlig el till konkurrenskraftigt pris. Eftersom vattnet som används i kraftverket inte förbrukas utan hela tiden kommer tillbaka i form av nederbörd är vattenkraften även förnybar.

Vad kräver vattenkraft?

På sätt och vis är det solen som driver vattenkraften. Solens strålar värmer ytvattnet i hav och sjöar så att det avdunstar. När vattenångan stiger kyls den av, kondenserar och bildar moln som ger snö och regn. Vattnet som forsar i älvar och åar på väg tillbaka mot hav och sjöar kan användas för att utvinna el.

Hur fungerar ett vattenkraftverk Vattenfall?

Vattenkraft utnyttjar lägesenergin i vattendragens höjdskillnader. När vattnet faller från en högre nivå till en lägre passerar det en turbin som är kopplad till en generator. Energin som kan utvinnas ur ett vattenkraftverk står i direkt förhållande till fallhöjden och vattenmängden.

Vilken älv producerar mest el?

Störst är Harsprånget i Lule älv på 830 MW. Där produceras varje år drygt 2 TWh el. Kraftverken i Norrland svarar för 80 procent av vattenkraftsproduktionen i Sverige. Resten kommer från de kraftverk som finns i Svealand och Götaland.

Är kärnkraft billigare än vattenkraft?

Medan nybyggd vattenkraft kostar 15,6 öre per kilowattimme att producera kostar småskalig avfallskraftvärme över 1 krona per kilowattimme. Efter vattenkraften är kärnkraften och vindkraften mest lönsamma att bygga ut, men produktionskostnaden per kilowattimme blir dubbelt så hög som för nybyggd vattenkraft.

Vad är inte bra med vattenkraft?

Det finns stor risk för översvämningar, främst i dammar och sjöar. Vattenkraft hindrar naturliga översvämningar vid stränder som är viktiga för strandnära arters överlevnad. Turbinerna dödar fiskar och andra levande arter – och ger därför indirekt ett avfall som man måste ta hand om på ett sätt eller ett annat.

Relaterade inlägg: