Vad består vår mat av?

Innehållsförteckning

Vad består vår mat av?

Vad består vår mat av?

Kroppen behöver en blandning av olika näringsämnen varje dag för att du ska må bra. Dessa näringsämnen är kolhydrater, fett, proteiner, vitaminer och mineraler. Men du behöver inte tänka och räkna på hur mycket du äter av varje näringsämne. Ät varierat så får du i dig det du behöver.

Vad består de molekyler som maten är uppbyggd av?

Allt fett är uppbyggt på samma sätt, en fettmolekyl bestående av en del glycerol och tre stycken fettsyror (det kallas för en triglycerid). Fettsyrorna kan sedan vara mättade, enkelomättade eller fleromättade och förekommer i olika mängd i olika sorters fetter. Fördelningen av fettsyror påverkar fettets kvalitet.

Vad ska man äta för att få i sig mineraler?

Mineralernas funktion i kroppen Bra källor till kalcium är mjölk, yoghurt, gröna grönsaker, bönor, nötter och sardiner. Järn – nödvändigt för syretransport till alla celler och vävnader i kroppen. Bra källor till järn är kött, ägg, bönor, linser, nötter, spannmålsprodukter, frukt och grönsaker.

Vad ger mig energi?

De näringsämnen som ger energi är protein, kolhydrater, fett, alkohol och kostfibrer. Tidigare räknade man inte med att kostfibrer gav någon energi, men eftersom de bryts ner delvis i tjocktarmen räknar man numera med att de ger ungefär hälften så mycket energi som andra kolhydrater.

Relaterade inlägg: