Varför kan det vara svårt att anpassa sin kost efter GI värden?

Innehållsförteckning

Varför kan det vara svårt att anpassa sin kost efter GI värden?

Varför kan det vara svårt att anpassa sin kost efter GI värden?

GI-värde påverkar ditt blodsocker Det är ett mått på hur mycket de påverkar ditt blodsocker när du har ätit dem. Livsmedel med högt GI-värde gör att ditt blodsocker snabbt stiger till höga nivåer. Mat med lågt GI-värde ger en lägre och långsammare höjning.

Vad sänker GI-värdet?

Citron är mycket surt och kan sänka gi-värdet. Man kan också ta som vana att alltid dricka vatten med pressad citron i. Det är både gott och nyttigt. Ett glas med vatten och en sked äppelcidervinäger innan måltiden kan också ge en effekt på GI-värdet.

Vilka egenskaper påverkar GI hos ett livsmedel?

GI är när man på ett standardiserat sätt mäter hur snabbt och länge blodsockernivån påverkas efter att man ätit ett visst livsmedel jämfört med vitt bröd eller glukos. Man brukar tala om "snabba" och "långsamma" livsmedel. Ett högt GI innebär att blodsockret stiger snabbt och det gör att man behöver äta oftare.

Vad är bra med GI-metoden?

Som med alla typer av dieter och kosthållningar finns det många påstådda positiva effekter med GI-metoden. Personer som under en period ätit kolhydrater med ett lägre GI-värde pratar ofta om att de får ett minskat sötsug, en längre mättnadskänsla och att den är bra mot höga blodfetter.

Vad har lågt GI?

Bröd, flingor, gryn, pasta och ris med stor andel hela korn är exempel på livsmedel som ger en långsam och förlängd ökning av blodsockret. Dessa livsmedel har lågt GI. GI är relevant för vissa livsmedel som innehåller mycket kolhydrater, som bröd, potatis, ris, pasta och frukostflingor.

Relaterade inlägg: