Hur påverkar KOL lungorna?

Innehållsförteckning

Hur påverkar KOL lungorna?

Hur påverkar KOL lungorna?

Vid KOL får lungorna sjukliga förändringar i både lungblåsorna och de mindre luftvägarna. Med tiden förstörs väggarna i lungblåsorna och det bildas större hålrum, så kallade lungemfysem.

Kan astma utvecklas till KOL?

Svår och kronisk astma kan utvecklas till KOL (t. ex. kronisk astma utvecklad efter exponering för diisocyanater). Emfysem p.g.a. såväl reell som funktionell alfa-1-antitrypsinbrist.

Vilka konsekvenser det kan innebära för en person som fått diagnosen KOL?

Sjukdomen innebär att lungfunktionen successivt blir allt sämre och att det blir allt svårare att andas. Dessutom kan patienterna drabbas av andra sjukdomar såsom hjärt- kärlsjukdom, undernäring och benskörhet. Därför ses KOL i dag som en systemsjukdom – den påverkar hela kroppen.

Vad är skillnaden mellan emfysem och KOL?

Kroniskt obstruktiv lungsjukdom, KOL, är en inflammatorisk sjukdom i luftvägar och lungor som nästan alltid beror på rökning. Inflammationen förtränger lungans minsta luftrör och förstör de små lungblåsorna, alveolerna. Inflammationen i de små luftrören kallas bronkiolit och processen i alveolerna för emfysem.

Hur är det att dö i KOL?

Försämringsperioder vid KOL Upprepade exacerbationer är mycket ogynnsamt vid KOL och leder till mer symtom, ökad infektionsbenägenhet, sämre livskvalitet, snabbare förlust av lungfunktionen, ökat behov av sjukhusvård och ökad dödlighet.

Vem kan drabbas av KOL?

Närmare 90 procent av alla som får KOL är, eller har varit rökare under en längre tid. Har du varit utsatt för passiv rökning, luftföroreningar eller haft svåra upprepade luftvägsinfektioner som barn har du också lättare att utveckla KOL.

Kan man ha astma och KOL?

Det finns två typer av obstruktiva lungsjukdomar, astma och KOL. Astma kännetecknas av att lungfunktionen, hos de flesta astmatiker, oftast är normal medan personer med KOL aldrig har normal lungfunktion, de har kronisk obstruktion.

Har en del med KOL?

Kronisk bronkit är en egen sjukdom som ofta förekommer tillsammans med KOL och brukar i dagligt tal kallas ”rökhosta”. Kronisk bronkit beror precis som KOL i de flesta fall på rökning och den som har kronisk bronkit bör undersökas med spirometri för att klarlägga om personen även lider av KOL.

Vilken vård och omsorg behöver en person med KOL?

Patientutbildning och stöd i egenvård är en viktig del i behandlingen av KOL- patienter. En välinformerad patient kan ta ett större ansvar för sin behandling och egenvård. Forskning har visat att både patientutbildning och stöd i egenvård leder till många vinster: Förbättrad livskvalitet.

Relaterade inlägg: