Vad innehåller avgaser från bil?

Innehållsförteckning

Vad innehåller avgaser från bil?

Vad innehåller avgaser från bil?

Det är avgasutsläppen av koloxid (CO), kolväten (HC), kväveoxider (NOx) och partiklar som styr klassningen. Utsläpp av koldioxid (CO2) ingår inte.

Vad är dåligt med avgaser?

Koloxid (CO) ger andningsbesvär och kan ge upphov till störningar i nervsystemet. Kolväten (HC) kan påverka arvsanlagen och orsaka cancer. Sot och partiklar leder till besvär med luftvägar och andning.

Vad innehåller avgaserna från bensindrivna fordon?

Bensin innehåller normalt bensen som kan slinka med avgaserna. Men bensen bildas även vid förbränning. – Eten och propen är ytterligare några kolväten som finns i avgaserna. De bidrar bland annat till bildandet av marknära ozon, som är skadligt för människor, djur och växter.

Hur farliga är bilavgaser?

Detta blockerar syre-transporten till kroppens vävnader och syrebrist uppstår i cellerna och i hjärnan. Förgiftningssymptomen är snabb andning, huvudvärk, yrsel, ev. medvetslöshet och död. Avgaser är alltså mycket farliga.

Vilka avgaser är skadliga för människan och miljön?

Koldioxid (CO2) leder till att klimatet på jorden blir varmare genom att utstrålningen av värme från jorden bromsas upp (växthuseffekten). Koloxid (CO) ger andningsbesvär och kan ge upphov till störningar i nervsystemet. Kolväten (HC) kan påverka arvsanlagen och orsaka cancer.

Är det farligt att andas in avgaser?

Giftigheten beror på att den binder ca 250 gånger starkare än syre till de röda blodkropparnas hemoglobin. Detta blockerar syre-transporten till kroppens vävnader och syrebrist uppstår i cellerna och i hjärnan. Förgiftningssymptomen är snabb andning, huvudvärk, yrsel, ev. medvetslöshet och död.

Relaterade inlägg: