Vad finns på havets botten?

Innehållsförteckning

Vad finns på havets botten?

Vad finns på havets botten?

Vid botten på 459 meters djup är det mörkt, syrefritt och fullt med svavelföreningar i det stillastående vattnet. Varken växter eller djur klarar att leva i den miljön. Men i detta syrefria bottensediment, och i vattnet strax ovanför, finns en mångfald av mikroorganismer.

Hur många procent vatten är det i havet?

Jorden är egentligen en vattenplanet 70 procent av ytan täcks av vatten och 30 procent av land. Det finns 1400 miljoner kubikkilometer vatten på jorden varav 35 miljoner kubikkilometer är sötvatten, saltvattnet utgör alltså 97,5 procent och sötvattnet 2,5 procent.

Hur mycket liv finns i havet?

Det är tillgången på vatten som varit förutsättningen för liv på jorden och än i dag lever omkring 40 procent av jordens befolkning i närheten av havet.

Hur varmt är det på havets botten?

Temperaturen i ytvattnet varierar med årstiderna från strax under noll och upp till 25 grader medan temperaturen i djupare lager är 4-6 grader året om.

Vad finns i Marianergraven?

Det gör havsbotten vid Marianergraven till den äldsta på jorden. Tidigare trodde forskare inte att liv kunde existera på dessa extrema djup, men expeditioner till djuphavszoner – 6000 meter och nedåt – avslöjar att liv finns i form av sjöstjärnor, sjöanemoner, svampar, bakterier och andra mikroorganismer.

Hur mycket vatten finns det i Östersjön?

Östersjön
Östersjön
Baltiska havet Baltiska sjön
Djup459 m
Volym20 000 km³
Area413 000 km²

Hur många marina livsformer finns i världshaven?

Den genomsnittliga salthalten ligger på runt 3,5 procent, och nästan allt havsvatten har en salthalt på mellan 3 och 3,8 procent. Forskare uppskattar att 230 000 marina livsformer av alla de slag för närvarande är igenkända, men den siffran kan vara upp till tio gånger så stor.

Relaterade inlägg: