Vilka vilda djur finns det på Gotland?

Innehållsförteckning

Vilka vilda djur finns det på Gotland?

Vilka vilda djur finns det på Gotland?

Många vanliga däggdjur, som älg, grävling och vessla, saknas på Gotland. För närvarande finns inte heller någon viltlevande vildsvinsstam på ön.

Vilket hav omger Gotland?

Norra Kvarken ligger på gränsen mellan Bottenhavet och Bottenviken. Halva Norra Kvarken tillhör alltså Bottenviken, och halva tillhör Bottenhavet. Egentliga Östersjön består enligt Sveriges Nationalatlas av: Norra Östersjön, Centrala Östersjön, Södra Östersjön och Gdanskbukten.

Vad heter Gotlands landskapsblomma?

Murgröna (Hedera helix) art i familjen araliaväxter. Den är en vedartad klätterväxt med städsegröna blad, som växer mot stöd av träd, hus och andra ytor. Murgröna är Gotlands landskapsblomma och kallas på gutamål rind.

Finns det varg i Sarek?

Det fanns under vintern 1975–1976 sannolikt endast en varg kvar i Sverige och Norge, en ensam hane i Sarek-Padjelanta.

Finns det varg i Småland?

Varg i Jönköpings län I Jönköpings län finns det sedan vintern 2020/ 2021 ett delat revir med Västra Götalands län som kallas Brängenreviret. Även ensamma vargar rör sig i länet och i södra Sverige. Dessa individer är oftast på vandring och söker efter andra vargar att bilda par med.

Hur kom Gotland till?

Gotlands berggrund består av fossila rev och de sedimentavlagringar som omgav själva reven. Det som är Gotland idag bildades för ca 433-423 miljoner år sedan, under den drygt 24 miljoner år långa (se figur) perioden silur. Gotlands berggrund hör till världens bäst bevarade siluriska rev.

Relaterade inlägg: