Hur många djurarter finns i regnskogen?

Innehållsförteckning

Hur många djurarter finns i regnskogen?

Hur många djurarter finns i regnskogen?

Den tropiska regnskogen breder ut sig över ca 7 % av jordens landyta, men över hälften av jordens alla arter hittar man här. Ingen vet exakt hur många arter som finns där, men olika uppskattningar lägger antalet från några miljoner till kanske så många som flera hundratals miljoner olika djur och växter.

Vilka trädarter finns i regnskogen?

I tempererad regnskog dominerar ofta barrträden, medan tropisk regnskog innehåller ett stort antal lövträdfamiljer och arter. Hur många trädarter som finns totalt i alla regnskogar har jag inget exakt svar på, men det torde vara i storleksordningen 10 000 arter.

Vad har regnskogen för behov?

I världens regnskogar bor fler djur- och växtarter än någon annan plats på jorden. De ger oss mat, mediciner och är hem åt miljontals människor. Ändå är regnskogarna mer hotade än någonsin – hälften har försvunnit de senaste 100 åren.

Var finns tropisk regnskog?

I dag är regnskogen främst koncentrerad till tre områden runt ekvatorn. Det största utgörs av regnskogen Amazonas i Sydamerika. Den näst största skogen finns i centrala Afrika, det så kallade Kongobäckenet, och det tredje området finns inom den Indo-malaysiska regionen i Sydostasien, Sundaland.

Hur ser det ut i en regnskog?

Regnskogarna ser inte likadana ut världen över utan de skiljer sig åt på många sätt, genom olika krontakshöjder och artsammansättningar. Även skogens våningar skiljer sig åt och är mer eller mindre distinkta. Men någonstans mellan 4-6 våningar kan man generellt säga att regnskogen består av.

Hur många växter finns det i regnskogen?

På en typisk 1 000 hektars ruta av tropisk regnskog kan det finnas 1 400 arter av blommande växter varav 700 trädslag, samt 120 däggdjursarter, 380 fågelarter, 90 reptilarter (ormar), 60 amfibiearter (groddjur) och 140 fjärilsarter.

Vilka trädarter finns i Amazonas?

Här finns den rosa Amazondelfinen och den mytomspunna pilgiftsgrodan. Det är också i Amazonas vi har den största artrikedomen bland träd. Uppskattningar visar att det finns mellan 19.000 och 25.000 olika trädarter (i Sverige har vi 20).

Vad är regnskog på jorden?

  • Regnskogarna på jorden ligger som ett sporadiskt, brett bälte kring ekvatorn. De finns främst i Centralamerika och Västindien, norra halvan av Sydamerika, Centralafrika samt Sydostasien. De minskar dock hela tiden i storlek på grund av människans skövling. Varje år avverkas ca 150 000 kvadratkilometer regnskog.

Hur många arter finns i regnskogen?

  • Regnskogens växter Redan bland träden i regnskogen är artrikedomen imponerande. På en enda hektar tropisk regnskog kan det växa 300 olika trädslag – och på samma yta alldeles i närheten kan artsammansättningen vara en helt annan. Hittills har man upptäckt cirka 50 000 olika tropiska trädarter, varav merparten är regnskogsträd.

Vad innehåller den tropiska regnskogen?

  • Den tropiska regnskogen, som utgör ungefär sju procent av jordens landyta, innehåller hälften av alla växt- och djurarter. Det beräknas också att det fortfarande finns flera miljoner arter av växter, insekter och mikroorganismer som fortfarande är oupptäckta. Regnskogarna på jorden ligger som ett sporadiskt, brett bälte kring ekvatorn.

Vad är tempererad regnskog?

  • Tempererad regnskog finns i vissa tempererade områden med fuktiga västvindar som till exempel Nordamerikas nordvästra kust, södra Chile, Australiens sydöstra kust och Nya Zeeland. I regnskogar är nederbörden hög men om det regnar för mycket sköljs myllan bort vilket leder till problem för människorna i trakten som brukar jorden.

Relaterade inlägg: