Vad finns det för baljväxter?

Innehållsförteckning

Vad finns det för baljväxter?

Vad finns det för baljväxter?

Baljväxter är en vanlig orsak till allergiska reaktioner. Baljväxter är till exempel jordnötter och soja, ärtor, bönor, kikärter, linser och lupin.

Vilka mineraler finns i bönor?

Baljväxter är också:

  • Rika på B-vitaminer, järn, kalcium, fosfor, zink och magnesium.
  • En god källa till folat.
  • Rika på antioxidanter.

Vad är lektiner bra för?

Lektiner är proteiner som finns i allt från virus, bakterier till djur och växter. Växter använder dem bland annat till att transportera kolhydrater, reglera sin tillväxt och skydda sig mot mikroorganismer eller djur som vill skada eller äta upp dem.

Är kidneybönor giftiga?

Röda bönor (kidneybönor) hör till de mer skonsamma medan svarta bönor anses vara ovanligt ruffiga mot magen. ... En del av dem är rejält giftiga och är den viktigaste orsaken till att du ska vara försiktig med råa bönor i köket. Även i groddad form bör lektinrika sojabönor och kidneybönor tillagas ordentligt.

Varför är det bra att äta baljväxter?

Kolhydraterna i baljväxter bryts ner långsamt, det gör att man känner sig mätt längre. Baljväxter innehåller även protein, mycket fibrer, mineraler som järn, zink, magnesium och kalium och vitaminer som folat/folsyra.

Vilka grönsaker är baljväxter?

Till denna livsmedelsgrupp hör bönor som till exempel kidney-, adzuki- och smörbönor, haricots verts samt bondbönor, kikärter och linser. De har alla högt näringsvärde och är goda som bas i soppor och stuvningar.

Vilka vitaminer finns i bönor?

Baljväxter innehåller även protein, mycket fibrer, mineraler som järn, zink, magnesium och kalium och vitaminer som folat/folsyra. Det är viktigt att följa anvisningarna på förpackningar och i recept när det gäller blötläggning och kokning av torkade bönor och ärter.

Vilka mineraler finns i linser?

Linser och bönor är nästan det bästa man kan äta. De är bland de mest järnrika grönsakerna och innehåller också andra mineralämnen som kalcium, och B-vitaminer, fibrer och kolhydrater. Dessutom är de fyllda med massor av protein.

Relaterade inlägg: