Hur påverkar kontinenterna som rör sig vår jord?

Innehållsförteckning

Hur påverkar kontinenterna som rör sig vår jord?

Hur påverkar kontinenterna som rör sig vår jord?

Jordskorpan sitter inte ihop i ett enda stycke. ... Plattektonik är en geologisk teori som förklarar jordskorpans storskaliga rörelser - kontinentaldrift - det vill säga att jordens kontinenter inte är oföränderligt positionerade på jordens yta utan rör sig i förhållande till varandra och ständigt bildar nya kombinationer.

Hur kontinentalplattorna rör sig?

Jordskorpan och översta delen av manteln är uppdelad i flera så kallade litosfärplattor. Plattorna ligger inte still, utan rör sig i förhållande till varandra. De kan röra sig mot varandra, längs med varandra och ifrån varandra. I samband med dessa rörelser uppstår jordbävningar (jordskalv, seismisk aktivitet).

Vad händer när två plattor glider isär?

När kontinentalplattorna rör sig förändras jordens yta. Det sker både på land och på havsbottnen. När plattorna glider isär blir det stora sprickor i jordskorpan. Längs sprickorna uppstår det ofta vulkanutbrott och jordbävning.

Hur förändrar en förkastning jordytan?

Jordens inre och yttre krafter omformar hela tiden jordens yta. De inre krafterna utgörs främst av vulkaner och jordskalv som ökar på jordskorpans höjdskillnader. De yttre krafterna består i första hand av vatten, is och vind som slipar ner jordytan.

Hur kommer det sig att kontinenterna rör sig?

Jordskorpan är för närvarande uppdelad i sju stora plattor och ett tiotal mindre. Dessa rör sig i förhållande till varandra med en hastighet på några centimeter om året. De sju stora plattorna är Eurasiska, Nordamerikanska, Sydamerikanska, Afrikanska, Indo-Australiska, Antarktiska och Stilla havs-plattan.

Vilka tre typer av Plattgränser finns det och var finner man dessa?

Tre olika typer av plattgränser

  • Transforma förkastningar. Transforma förkastningar uppstår där plattorna rör sig i sidled mot varandra. De är ofta långa och branta. ...
  • Kollisionszoner. Kollisionszoner är de zoner där plattorna kolliderar med varandra. ...
  • Spridningszoner. Island ligger på den Mittatlantiska ryggen.

Vad är Oceanplattor?

Där två oceanplattor möts är resultatet mycket likt fallet med ocean-kontinentalplatta, bortsett från att den uppsmälta magman bildar vulkaner på havsbotten, som efter ett tag växer upp och bildar en kedja av vulkanöar.

När kontinentalplattorna glider isär?

När pusslet var helt senast så bildades superkontinenten Pangea. Men Pangea gick i bitar för omkring 250 miljoner år sedan när kontinenterna återigen gled isär.

Vilka plattor är det som kolliderar där Vesuvius ligger?

Ungefär 80% av alla vulkaner uppstår vid litosfärplattornas subduktionszoner, Vesuvius är en av dem och ligger mellan den afrikanska och eurasiska kontinentalplattan.

Relaterade inlägg: