Vad finns det för vitaminer i bröd?

Innehållsförteckning

Vad finns det för vitaminer i bröd?

Vad finns det för vitaminer i bröd?

Bröd, flingor, gryn och pasta med hög andel fullkorn är viktiga källor till bland annat fibrer, järn och zink och flera B-vitaminer.

Vad innehåller nyttigt bröd?

När du väljer bröd med ett högt innehåll av fullkorn får du inte bara kostfibrer, utan även järn, magnesium, kalium, vitaminerna E och B, antioxidanter och nyttiga fettsyror. Välj ett bröd där råg står högt upp på innehållslistan, och där fiberinnehållet är uppe på minst sju gram per 100 gram.

Vad är Rågbröd bra för?

Det är känt att rågbröd på många sätt är hälsosammare än bröd bakat på vete. Rågbröd ger en jämnare blodsockernivå, en längre mättnad, skapar viktkontroll, motverkar typ 2-diabetes och är positivt för tarmfloran.

Vad finns i ljust bröd?

Det bakas på vetemjöl utan kli och groddar som innehåller olja och leder till härskning. Det förekommer att vitt bröd bakas med mjöl som blekts med hjälp av till exempel kaliumbromat eller klordioxid för att ta bort gula missfärgningar, men många av dessa mjölblekningsämnen är förbjudna inom bland annat EU.

Vad är bra med surdeg?

Surdegen möjliggör användning av hög halt råg och fullkorn, vilket också är en fördel. Bröden blir trots sin höga mängd kostfiber och fullkorn saftiga tack vare ett ökat vattenupptag i degen orsakad av det lägre pH-värdet. Under surdegsjäsningen bryts fytinsyran ner vilken ökar mineralabsorptionen från surdegsbrödet.

Relaterade inlägg: