Finns i bukhålan?

Innehållsförteckning

Finns i bukhålan?

Finns i bukhålan?

Buken (eller magen) kallas inom anatomin för abdomen. Den är lokaliserad i nedre magregionen och omfattar i huvudsak nedre delen av tarmarna och mesodermet samt för kvinnor även livmodern och äggstockarna. Buken är ett känsligt område och skyddas därför av bäckenbenet.

Vad finns i nedre delen av magen?

Det finns flera organ i nedre delen av magen som kan göra ont i buken, bland annat urinblåsan och tarmarna. Blindtarmsinflammation brukar orsaka smärtor runt naveln och gör sedan ont i högra sidan av magen, men smärtan kan vara diffus.

Varför har jag ont längst ner i magen?

Om äggstocken vrider sig eller cystan spricker gör det ibland så ont att du behöver vård omedelbart. Värk i nedre delen av magen kan dessutom bero på allt från urinvägsinfektion till förstoppning, IBS (känslig tarm), blindtarmsinflammation och allvarligare sjukdomstillstånd.

Vad ingår i bukhålan?

Området i buken som sträcker sig från mellangärdet till den övre öppningen i bäckenet. Bukhålan består av bukhinna och bukens inre organ samt området utanför bukhinnan inklusive retroperitonealrum.

Vad betyder Epigastralgier?

Smärta, värk sveda i epigastriet. Ulcuslika symtom som epigastrisk smärta ofta nattetid, lindring vid matintag. Dysmotilitetslika symtom som uppkördhet efter måltid, tidig mättnadskänsla, illamående, rapningar och gaser. Vid blandformer kan också refluxlika symtom som sura uppstötningar och halsbränna ingå.

Varför har jag ont i tarmarna?

Upplevelsen av att ha smärta i tarmarna kan bero på många olika saker. Ofta beror det på något du har ätit eller druckit – magen är känslig och reagerar på exempelvis stress, kaffe, rökning, alkohol, läkemedel och olika sorters mat. Även förstoppning och muskelvärk kan orsaka magsmärtor.

Vilka organ ligger i buken?

  • I buken ligger organ som bukspottkörteln, levern, mjälten, tarmar, njurar, livmodern, prostata och gallblåsa samt kärl och körtlar. Ofta finns ytterligare symtom som illamående och kräkningar, diarré eller förstoppning, och ibland även allmänna symtom.

Vad är bukens anatomi?

  • Bukens anatomi. Buken (eller magen) kallas inom anatomin för abdomen. Den är lokaliserad i nedre magregionen och omfattar i huvudsak nedre delen av tarmarna och mesodermet samt för kvinnor även livmodern och äggstockarna. Buken är ett känsligt område och skyddas därför av bäckenbenet .

Vad är buken för abdomen?

  • Buken (eller magen) kallas inom anatomin för abdomen. Den är lokaliserad i nedre magregionen och omfattar i huvudsak nedre delen av tarmarna och mesodermet samt för kvinnor även livmodern och äggstockarna .

Vad är bukfall hos äldre?

  • Bukfall hos äldre: Är ofta atypiska utan illamående/kräkningar eller feber. Rektal-/bukpalpation – om äldre man ha speciellt blåsan i åtanke. Tänk på appendicit, urinretention, ulcus, divertikulit, UVI, obstipation, ileus, pneumoni, pleurit, perikardit, hjärtinfarkt, aortaaneurysm och herpes zoster.

Relaterade inlägg: