Vad är gula ärtor bra för?

Innehållsförteckning

Vad är gula ärtor bra för?

Vad är gula ärtor bra för?

Gula ärtor är mogna spritärtor medan gröna är omoget skördade. Båda torkas efter skörd. De är rika på protein, mineralämnen och vitamin B. Torkade ärtor är lätta att lagra och har alltid varit lite av ”fattigmansmat”, men väldigt hälsosam och bra sådan.

Vad gör man med ärtor?

Av ärtor kan man laga många smarriga rätter som ärtsoppa, av antingen gula torkade ärtor eller gröna ärtor. Flera typer av ärtor är goda att äta färska, till exempel sockerärtor och spritärtor. Gröna runda ärtor eller sockerärtor är också smaskiga som tillbehör till fisk och kött eller som en ingrediens i sallader.

Vad kan man äta till ärtor?

Len ärt- och potatissoppa Ärtornas sötma möter vitlöken och citronens smaker i denna smarriga soppa. Ät gärna tillsammans med ett löskokt ägg. Mums!

Vad finns det för olika ärtor?

Skillnad på olika slags ärter

  • Sockerärta: Platta baljor som kan ätas färska, blixtsnabbt förvällda eller stekta i wok. ...
  • Brytärta, salladsärta: En förädlad form av sockerärta. ...
  • Spritärta: Den klassiska gröna ärtan i frysdisken.

Hur sår man gula ärtor?

Odla ärtskott hemma: Lägg torkade gula ärtor i vatten över natten. Fyll en skål, bunke eller ett fat med ett lager såjord. Fördela de blötlagda ärtorna över. Täck med ett tunt lager jord och fukta jorden med hjälp av blomsprutan.

Vad gör man med Ärtskidor?

Av sockerärtor äter man hela baljorna. För den söta smakens skull ska ärtorna vara ytterst små och inte hunnit växa så mycket. Man kan även sjuda sockerärtor ett par minuter i lättsaltat vatten och äta dem varma gärna med lite smör. Sockerärtor passar till både kött och fisk och i sallader.

Hur äta Sugarsnaps?

Du kan koka sugarsnaps, woka dem, ånga dem, stuva dem eller blanchera dem och inkludera dem i sallader. Till skillnad från sockerärter (mangetout) kan du äta sugarsnaps råa.

Vad kan man göra av ärtor?

  • Av ärtor kan man laga många smarriga rätter som ärtsoppa, av antingen gula torkade ärtor eller gröna ärtor. Flera typer av ärtor är goda att äta färska, till exempel sockerärtor och spritärtor. Gröna runda ärtor eller sockerärtor är också smaskiga som tillbehör till fisk och kött eller som en ingrediens i sallader.

När har ärtor odlats i Sverige?

  • Ärtor har åtminstone odlats sedan 5000-talet f.Kr i Främre Orienten och i Centraleuropa från 4000 f.Kr. I Sverige började man äta ärter under yngre stenåldern, då vi i norden övergick från att jaga till att börja odla. Men det var först under senare medeltid som odlingen av ärtor växte och antalet ärtåkrar blev fler.

Vad är grönt och gula ärtor?

  • KOKÄRT (GULA ÄRTOR) är fröer av spritärt. Först när baljorna börjar vissna är det dags att skörda dem. Följaktligen har ärtan övergått från grönt till gult. Traditionellt ät det dessa ärtor vi köper torkade, för att koka ärtsoppa på och kallar gula ärtor.

Relaterade inlägg: