Vad består thorax av?

Innehållsförteckning

Vad består thorax av?

Vad består thorax av?

Bröstkorgen består av de tolv bröstkotorna, bröstbenet och tolv par revben. Bröstkorgens ben skyddar bland annat hjärtat och lungorna.

Vad heter benet mellan bröstkorgen?

Bröstben (latin: sternum, av grekiskans στέρνον, "bröst") är, i människans kropp, ett avlångt och platt ben centralt placerat på bröstkorgens (thorax) framsida (ventralt) och utgör dess främre vägg. ... Bröstbenet består av tre delar: manubrium (manubrium sterni), corpus sterni och processus xiphoideus.

Vad är revben till för?

Revben (latin: singular costa, plural costae) är en del av skelettet, som skyddar de inre organen i bröstkorgen. ... De flesta människor har 24 revben, 12 på vardera sida. Sju par revben är så kallade sanna revben och fäster direkt till sternum (bröstbenet).

Hur är Thorax uppbyggd och vilka organ ingår?

Bröstkorg (latin: thorax) är i människans skelett den del som omger hjärtat och lungorna och utgörs av ryggradens thorakaldel (vertebrae thoracicae, bröstkotorna), tolv par revben (costae), revbensbrosket (cartilago costalis) och bröstbenet (sternum). De flesta delar av bröstkorgen är palperbara.

Vilken typ av ben är lårbenet?

Lårben (latin: femur) är det längsta, tyngsta och starkaste benet i människans skelett, och bildar benstomme i Låret. Lårbenet är ledat mot bäckenet (pelvis) i höftleden (art. coxae) och mot skenbenet (tibia) och knäskålen (patella) i knäleden (art. genus).

Vad är bröstkorgssmärtor?

  • Bröstkorgssmärtor på grund av muskelspänning eller sträckning, även kallat interkostal myalgi, betecknar ett tillstånd med spänningar och smärtor i muskler som ligger mellan revbenen. Smärtorna kan vara skrämmande, eftersom de kan upplevas komma från hjärtat eller lungorna.

Har du spänningstillstånd i bröstkorgens muskler?

  • Flera olika typer av spänningstillstånd i bröstkorgens muskler kan också ge bröstsmärtor. Muskelspänningar är vanliga i samband med psykisk spänning, oro, ångestoch nedstämdhet. Det kan göra att du får hjärtklappning, tryck över bröstet och andnöd.

Varför får du ont i bröstet?

  • Ont i bröstet beror ofta på att musklerna i bröstkorgen är överansträngda. Psykisk spänning kan också göra att du känner obehag i bröstet. Ibland kan bröstsmärtor bero på något allvarligt som kärlkramp eller hjärtinfarkt. Ring därför 112 om du får en stark smärta i bröstet som inte snabbt går över.

Relaterade inlägg: