Hur varmt är det i en kärnreaktor?

Innehållsförteckning

Hur varmt är det i en kärnreaktor?

Hur varmt är det i en kärnreaktor?

Det ser olika ut för olika reaktorer, men vid någon temperatur strax över 20 grader börjar reaktoroperatören trappa ner reaktorns effekt. Då minskar flödet av ånga till turbinen och elproduktionen går ner. Om havet fortsätter att bli varmare sänks reaktoreffekten (och elproduktionen) ytterligare.

Vad är en reaktortank gjord av?

Reaktortank. Ett tryckkärl som bland annat omsluterkärnreaktorns härd. Det är i reaktortanken som kärnklyvningen sker. Tanken är en av kärnkraftverkets fyra säkerhetsbarriärer, är gjord av stål och har väggar som är 15–20 cm tjocka.

Vad händer när en Urankärna klyvs?

I en kärnreaktor sker kärnreaktioner varvid energi frigörs. Den vanligaste reaktionen är klyvning av uran-235-atomer. Klyvningen åstadkoms genom att urankärnorna träffas av neutroner. ... Vid klyvning av en kärna uran-235 uppstår normalt 2-3 nya neutroner, som sedan kan starta nya reaktioner med andra atomkärnor.

Vilken mer uppgift har vattnet i en reaktor?

Vatten används som kylmedel och moderator. Principen är densamma för reaktortyperna: Att med hjälp av kärnklyvning hetta upp vatten så att ånga bildas. En tryckvattenreaktor har olika kretslopp med vatten som skils åt i ånggeneratorerna. Det gör att energin kan flyttas utan att vattnet blandas.

Hur kyler man ett kärnkraftverk?

Det varma vattnet i botten på inneslutningen pumpas bort och kyls i värmeväxlare som i sin tur kyls av havsvatten. Det kylda vattnet förs tillbaka till primärkretsen och kyler härden.

Vad består en kärnreaktor av?

I en kärnkraftreaktor är bränslet uran. Man får värme från uranet genom att uranatomerna klyvs av neutroner. När en atom klyvs bildas två eller flera nya neutroner som i sin tur klyver nya atomer och så vidare. De delar som atomen delas i vid klyvningen kallas klyvningsprodukter.

Hur startar man en reaktor och varför fortsätter kedjereaktionen?

I varje klyvning av en kärna avges två eller tre neutroner. Dessa neutroner ger i sin tur upphov till nya klyvningar och på så sätt upprätthålls en kedjereaktion. Ett annat ord för kärnklyvning är fission. En reaktor stängs av genom att neutronabsorberande stavar förs in mellan bränsleknippena i reaktorhärden.

Relaterade inlägg: