Vilka är de närmaste galaxerna?

Innehållsförteckning

Vilka är de närmaste galaxerna?

Vilka är de närmaste galaxerna?

Andromedagalaxen ligger på ett avstånd av 2,5–2,9 miljoner ljusår från Vintergatan och är den närmaste granngalaxen om man inte räknar Vintergatans små satellitgalaxer.

Finns det andra galaxer?

I universum finns cirka två tusen miljarder galaxer. Vår egen, Vintergatan, innehåller mellan 2 miljarder stjärnor. Detta kan jämföras med dvärggalaxerna, universums minsta, som kan innehålla mellan tiotusentals till någon miljard stjärnor.

Vad finns utanför Vintergatan?

Om vi börjar närmast oss har vi bland annat våra månar – bara Jupiter och Saturnus i sig har över 60 stycken vardera. Utöver det finns även ca 1,5 miljoner asteroider med en diameter större än 1 km. Dessutom 1000 miljarder, alltså 1 biljon (!), kometer. Och då tittar vi bara på vad som finns kring vår egen sol.

Vad är det som får galaxer att formas?

Galaxerna som vaknade igen Stjärnor bildas genom att förtätningar i rymdens glesa gas drar till sig mer material, ända tills det finns tillräckligt för att gasen ska kollapsa till ett klot och tända en fusionsprocess.

Vilka planeter finns i Andromedagalaxen?

Man uppskattar att det kan finnas 100 miljoner jordliknande planeter bara i Vintergatan. Det kan därför finnas goda skäl att i likhet med SETI-projektet vända örat mot rymden för att försöka snappa upp eventuella meddelanden.

Vad är en galax för något?

En galax (från grekiskans γαλαξίας κύκλος, galaxías kýklos – ”mjölkringen”, avseende Vintergatan), är en stor samling av materia i universum, som stjärnor, gas, rymdstoft och förmodad mörk materia sammanbunden genom gravitation. ... Den galax som solen befinner sig i är Vintergatan.

Hur många stolar finns det i Vintergatan?

Vintergatan är en stavspiralgalax som har en diameter på cirka 100 000 ljusår och är ungefär 12 000 ljusår tjock. Man räknar med att det finns 200-400 miljarder stjärnor i Vintergatan. En av stjärnorna är solen, som befinner sig närmare periferin, ungefär 28 000 ljusår från centrum.

Hur många galaxer finns det i Vintergatan?

Lyckligtvis har astronomer en ganska bra aning om hur många stjärnor som finns i vår egen galax. Genom enorma stjärnkartor där varje ljuspunkt analyserats så gott det går har man kommit fram till att Vintergatan innehåller runt 100 miljarder stjärnor och sen är det bara att multiplicera.

Har vi varit utanför Vintergatan?

Planetsystemet ger spännande ledtrådar om vårt eget solsystems avlägsna framtid. De senaste 15 åren har astronomer upptäckt nära 500 planeter i omloppsbana runt stjärnor i vårt kosmiska grannskap, men inga planetupptäckter utanför Vintergatan har bekräftats [1].

Relaterade inlägg: