Hur fungerar ångestdämpande medicin?

Innehållsförteckning

Hur fungerar ångestdämpande medicin?

Hur fungerar ångestdämpande medicin?

Antidepressiva läkemedel påverkar signalsubstanser som finns i hjärnan. Signalsubstanser är ämnen som behövs för att olika nervceller i hjärnan ska kunna kommunicera med varandra. Exempel på sådana ämnen är serotonin, noradrenalin och dopamin. Effekten av antidepressiva läkemedel kommer långsamt och gradvis.

Hur påverkas hjärnan av sertralin?

Verkningsmekanism. Obalans i halterna av huvudsakligen serotonin i hjärnan (i mindre utsträckning även dopamin och noradrenalin) antas vara en bidragande orsak till bland annat depressionssjukdomar. Sertralin och andra läkemedel inom gruppen SSRI hämmar återupptaget av serotonin i nerverna.

Vad krävs för att man ska få antidepressiva?

Man kommer överens om hur mycket de deltar men som minst så skulle dina föräldrar behöva vara informerade om vad du har svårt med och hur du får hjälp. På ungdomsmottagningen finns inga sådana krav, det är upp till dig att avgöra. Du kan få hjälp av behandlaren att ta in dina föräldrar om du känner att det är svårt.

Kan ungdomsmottagningen skriva ut antidepressiva?

ungdomsmottagningen finns inga sådana krav, det är upp till dig att avgöra. Du kan få hjälp av behandlaren att ta in dina föräldrar om du känner att det är svårt. Hur lätt det är att få hjälp varierar beroende på var i landet du bor (kötid) och hur svårt du har det.

Kan Mindler skriva ut medicin?

Hos Mindler kan du behandla ditt ångestsyndrom genom kognitiv beteendeterapi (KBT). Detta sker genom videosamtal med en legitimerad psykolog i vår app. Våra psykologer kan inte skriva ut mediciner utan detta måste ske genom en läkare.

Relaterade inlägg: