Vad innehåller Falurödfärg?

Innehållsförteckning

Vad innehåller Falurödfärg?

Vad innehåller Falurödfärg?

Falu Rödfärg är en slamfärg som karakteriseras av att det huvudsakliga bindemedlet mjölklister och linolja. Pigmentet i färgen är Falu Rödfärgpigment som innehåller hematit, magnetit geotit, kvarts, fältspat, kalciumsulfat, lanarkit, zink och koppar.

Kan Rödfärga?

Rödfärgspigmentet tillverkas av järnockra, som från början är gult, men vid upphettning omvandlas till röd järnoxid. Från 1500-talet och framåt har man producerat rödfärgspigment av järnhaltigt gruvslagg eller av reser från framställning av till exempel alun eller svavel.

Är det skillnad på Falu Rödfärg?

Inget kan var mer felaktigt. Det är nämligen stor skillnad på Falu Rödfärg Original och andra rödfärger. Falu Rödfärg Original innehåller alltid pigment från Falu Koppargruva och är helt unikt för Falu Rödfärg Original och finns inte i några utav kopiorna.

Vad gör Falu rödfärg röd?

Falu Rödfärg Original innehåller ett unikt pigment från Falu Gruvas mineralisering. Det är en naturprodukt med över 20 olika mineraler som alla bidrar till färgens unika egenskaper, omöjlig att kopiera. Av kopparfattig malm, som vittrat under århundranden, bildas s k rödmull.

Hur gör man Falu Rödfärg?

Utförande

  1. Rör ut 5 g rågmjöl och 1 g järnsulfat i 50 ml kallt vatten i en bägare.
  2. Koka sedan upp blandningen.
  3. Tillsätt den röda järnoxiden medan du rör om.
  4. Ser blandningen för tjock ut kan du späda med lite mer vatten.
  5. Dela din rödfärg på två kärl och blanda lite linolja i ena portionen.

Hur fungerar Falu Rödfärg?

Järnockran, som i obearbetat tillstånd är gul, blir röd vid upphettning och är det ämne som ger pigmentet dess färg. Den exakta kulören på färgämnet bestäms genom hur länge och vid vilken temperatur det bränns. Ju högre temperatur och ju längre färgämnet bränns desto mörkare blir det.

Kan man Rolla Falu Rödfärg?

Kan man rolla Falu Rödfärg? Rent tekniskt är det möjligt, men det är väldigt svårt att arbeta in färgen i de sprickor och ojämnheter som finns i virket. Det blir lätt för tjockt lager färg. Att rolla är därför ingen metod vi rekommenderar när du ska måla med Falu Rödfärg.

Kan man bryta Falu Rödfärg?

Det går att måla även hyvlat virke - dock är det viktigt att man målar tunt, och att man är beredd på att det kan krävas runt tre strykningar med förtunnad färg för att få ett bra resultat. För Falu Rödfärg Träfasad och Falu Rödfärg Knut&Foder är detta inget problem. De fäster lika bra på både hyvlat och ohyvlat virke.

Vilken slamfärg?

Vill Man ha slamfärg på sitt hus är Rötmotaverkens Falu rödfärg den allra bästa. Den är Svensktillverkad och är den enda som har en kulörgaranti/kulörstabilitet som producenten säger. Falu vapen rödfärg är producerad i Tyskland och är iochförsig billigare men den har ingen kulörgaranti.

Relaterade inlägg: