Vad består Jordkärnan av?

Innehållsförteckning

Vad består Jordkärnan av?

Vad består Jordkärnan av?

Den undre manteln (3), som omringar jordkärnan, är däremot fast. Längst inne i jorden hittar vi kärnan. Den består av yttre kärnan (2), som man tror är flytande, och inre kärnan (1) som verkar vara fast. Längst inne i kärnan är det flera tusen grader varmt.

Hur jordskorpan ser ut?

Jordklotet är uppbyggt av olika lager med jordskorpan som ett tunt yttre skal. ... Den inre och fasta kärnan har mycket hög temperatur, cirka 4000-4700 °C. Den yttre kärnan är flytande och består, liksom den inre, mest av järn.

Hur långt är det till jordens kärna?

Inre kärnan av huvudsakligen järn med en radie av 1 220 km. Den startar således på 5 150 km djup och går ner till jordens centrum på 6 371 km djup.

Finns i jorden?

Cirka 70 procent av ytan är täckt av hav med saltvatten; återstoden består av öar och kontinenter. Jordens inre är fortsatt aktiv med en relativt fast mantel, en flytande yttre kärna som genererar ett magnetfält, samt en fast inre kärna främst bestående av järn.

Finns i jordskorpan?

Jordskorpan. Jordskorpan består också huvudsakligen av silikatmineral. På grund av lägre tryck har skorpans silikater generellt sett en lägre densitet än de i manteln. Deras sammansättning är också annorlunda och mer varierad, och de bildar i större utsträckning ljusa mineral som kvarts och fältspat.

Hur långt kan man gräva i marken?

Det hittills djupaste hålet har borrats av ryska vetenskapsmän, som 1970 startade ett projekt om tolv djupborrningar över hela Sovjetunionen. Den djupaste skulle tränga ned till 15 kilometers djup, och 1983 nådde man på Kolahalvön i arktiska Ryssland 12262 meter ned i marken.

Vad är det som gör att jordens plattor rör på sig?

Den bakomliggande drivkraften bakom kontinenternas rörelser anses vara strömmar i den underliggande plastiska delen av manteln, som i sin tur orsakas av radioaktivt alstrad värme i jorden inre. Som mer direkt orsak till plattrörelserna brukar nämnas "ridge push" och "slab pull".

Relaterade inlägg: