Vad består en mussla av?

Innehållsförteckning

Vad består en mussla av?

Vad består en mussla av?

Det finns en stor mängd olika arter av musslor och bara ett fåtal kan producera pärlor. Musslan består av ett hårt yttre skal, ett inre skal med fint skimmer, en mantelvävnad och en mjukdel. I ytterdelen av mantelvävnaden produceras ett pärlsekret som kallas pärlsubstans.

Vilka musslor finns i Östersjön?

Skalen finns uppspolade på sandstränderna kring Östersjön. Lär dig skilja på Östersjöns vanliga fyra musslor; sandmussla, östersjömussla, hjärtmussla (flera olika arter) och blå- mussla! Sandmusslan, Mya arenaria är en marin art som påträffas längre och längre norrut i Östersjön.

Vad lever musslor av?

Fakta: Så funkar en blåmussla Blåmusslan lever av att filtrera plankton ur vattnet. Den har två öppningar i skalkanten; en större, lite fransig som är insugningsröret, och en mindre där den sprutar ut det filtrerade vattnet. En stor mussla kan filtrera flera liter vatten i timmen.

Hur föds en mussla?

En musslas livscykel Blåmusslans liv kan delas upp i två stadier; ett frisimmande och ett fastsittande. På våren släpper han- och honmusslor ut mjölke respektive ägg i vattnet. De befruktade äggen utvecklas till små larver som är frisimmande i tre till fyra veckor.

Finns det musslor i sötvatten?

I Sverige finns 37 arter musslor som lever i sötvatten. De flesta är mycket små, och hör till gruppen klot- och ärtmusslor. Elva arter kallas "stormusslor" eftersom de är förhållandevis stora. De är också filtrerare och, med två undantag, bottenlevande.

Hur fortplantar sig en mussla?

Fortplantningen sker från tidigt på våren till hösten. Hanarna släpper ut sin mjölke och honorna producerar miljontals små ägg som släpps ut i vattnet där de befruktas. De befruktade äggen utvecklas efter ett par dagar till fritt simmande larver.

Vilken är den vanligaste fisken i Östersjön?

Av Östersjöns fiskarter utgörs en fjärdedel av marina fiskar, till exempel torsk och strömming, medan två tredjedelar är sötvattensfiskar, till exempel abborre. Några av östersjöarterna är anadroma eller katadroma.

Vilka fördelar har Blåmusslor i Östersjön?

På senare tid har musselodlingar även förespråkats som en effektiv åtgärd för att minska övergödningen i kustområden, bland annat i Östersjön. Grundtanken med musselodlingar som åtgärd mot övergödning är att näringsämnen i havet binds upp i musslor, som sedan tas upp ur vattnet.

Relaterade inlägg: