Vad kommer magma ifrån?

Innehållsförteckning

Vad kommer magma ifrån?

Vad kommer magma ifrån?

Smält berg kallas magma. Magman kan antingen stelna i jordens inre och där bilda så kallade djupbergarter, eller nå jordens yta och bilda vulkaniska bergarter. Vid de temperaturer som råder i jordens inre har magman lägre densitet än omgivande fasta berg.

Vad heter stelnad lava?

Sådan magma är mindre het (c. 800 °C) och mer trögflytande, samtidigt som den kan innehålla stora mänder vattenånga och andra gaser. Resultatet blir ofta explosiva utbrott med stora mängder vulkanisk aska, små fragment av stelnad lava, när trycket från magman och dess gaser spränger sönder vulkanens topp.

Vilken bergart bildas då magma stelnar i Magmakammarens väggar?

Djupbergarter. Magmatiska djupbergarter bildas från magma som intruderat och stelnat djupt nere i jordskorpan, i eller nära den så kallade magmakammaren. Här svalnar magman långsamt och enskilda kristaller har gott om tid att växa sig stora.

Hur blir det lava?

Det är mängden kisel i magman som bestämmer hur vulkanen kommer att bete sig. Magman tränger genom jordskorpan. Den bildar en tunnel som kallas lavarör. ... Magman tränger upp ur marken och blir till lava.

Vad tål lava?

Mafisk lava innehåller höga halter järn och magnesium och låga halter aluminium och kisel. Den kastas upp ur jorden vid temperaturer över 950 °C och tillsammans med den kemiska sammansättningen blir det en låg grad av polymerisering och viskositet i smältan.

Hur kan man se om en vulkan är aktiv?

– Det är ett ställe där smält berg kommer upp på ytan. Smält berg kallas för magma så länge det är under markytan. När ett utbrott sker och magma kommer upp kallas det för lava och aska. – Ett utbrott startar när magman trycks ut.

Vad kännetecknar en magmatisk bergart?

Magmatiska bergarter bildas genom kristallisation av en het bergartssmälta - magma - som trängt upp från jordskorpans undre delar eller den underliggande manteln.

Relaterade inlägg: