Vad innehåller mollusker?

Innehållsförteckning

Vad innehåller mollusker?

Vad innehåller mollusker?

Molluscum contagiosum eller vanligare mollusker är en POX-virusinfektion som ger 2–5 millimeter stora, mjuka och glänsande, hudfärgade knottror (papler) på huden. I dessa knottror finns ofta ett vaxartat ämne som är mycket smittsamt.

Vad får man mollusker av?

Sjukdomen orsakas av ett virus, Molluscum contagiosum, och är ett så kallat koppvirus som endast finns hos människan. Mollusker sprids via direktkontakt, men sjukdomen är inte särskilt smittsam.

Hur blir man av med mollusker?

Mollusker brukar inte behandlas eftersom de läker av sig själv. Vid stora besvär med mollusker kan de tas bort kirurgiskt av en husläkare. Då skärs eller fryses molluskerna bort under lokalbedövning. Sådan behandling leder ofta till ärr, medan mollusker som får läka av sig själva inte brukar ge ärr.

Hur lång tid tar det för mollusker att försvinna?

Mollusker försvinner i regel spontant inom 6-9 månader. Undantagsvis kan molluskerna persistera i flera år.

Vad är det i en mollusk?

Mollusker är små knottror på huden som orsakas av ett virus. Knottrorna försvinner av sig själva och ger oftast inga besvär. Mollusker är vanligast hos barn.

Kan hudflikar försvinna?

Vårtorna kan försvinna av sig själva efter en tid men man kan vilja få dem avlägsnade av bl. a. estetiska skäl. Nordiska Kliniken har lång erfarenhet av att behandla vårtor.

Hur blir jag av med Milier?

Milierbehandling. Vid en behandling för att ta bort milier fokuserar man på att extrahera dem – att klämma ut allt innehåll. Detta är inget man kan göra själv. Eftersom milier saknar poröppning måste de öppnas med ett särskilt instrument som kallas för lansett.

Kan man få mollusker i underlivet?

Kondylom eller könsvårtor orsakas av humant papillomvirus (HPV). Idag känner man till fler än 200 olika typer av detta virus. Cirka 40 av dessa kan orsaka en infektion i underlivet och resten orsakar hudinfektioner såsom vårtor på händer och fotsulor samt mollusker.

Relaterade inlägg: