Är Mälaren ett vattendrag?

Innehållsförteckning

Är Mälaren ett vattendrag?

Är Mälaren ett vattendrag?

Mälaren är Sveriges tredje största sjö med en yta på 1 140 kvadratkilometer. Mälarens vatten utgörs till stora delar av ytligt grundvatten som rinner ut i bäckar och åar och vidare till sjön. Mälaren tillförs vatten från tio större åar samt ett antal mindre vattendrag.

Vart går Mälaren?

Den är en typisk slättlandssjö med över 8000 öar, holmar och skär. Sjön har ett medeldjup på 12.8 meter. Mälarens avrinningsområde är cirka 22 600 km² stort. Inom avrinningsområdet ligger Stockholms län och delar av Uppsala, Västmanland, Örebro, Dalarna och Södermanlands län.

Var rinner Mälaren ut?

Mälaren är Sveriges tredje största sjö och har ett medeldjup på 12,8 meter och ett största djup på 66 meter. Dess utlopp går via Slussen i Stockholm till Norrström som har en medelvattenföring på drygt 160 m3/s. Mälaren är en typisk slättlandssjö med över 8 000 öar, holmar och skär.

Vad kallas området runt Mälaren?

Mälardalen är det relativt tätt befolkade området runt Mälaren, det vill säga sydvästra Uppland, sydöstra Västmanland och norra Södermanland. I regel inkluderas Storstockholm i begreppet. I vissa sammanhang blir även Örebrotrakten och omgivande kommuner kring Hjälmaren inräknade i begreppet.

Hur mycket vatten är det i Mälaren?

Från öst till väst sträcker sig Mälaren omkring 120 kilometer och den beräknas innehålla 14,3 miljarder kubikmeter vatten. Mälaren är vattentäkt för ca 2,3 miljoner människor, bland annat tar Stockholm Vatten och Norrvatten sitt råvatten från sjön.

Vad räknas som insjö?

En insjö eller bara sjö är en vattensamling som inte är en del av havet, och inte heller ett vattendrag.

Var slutar Mälaren och var börjar havet?

Mälaren är Sveriges tredje största sjö efter Vänern och Vättern. Mälaren ligger i landskapen Västmanland, Uppland och Södermanland och den har sitt utflöde i Östersjön.

När blev Mälaren en insjö?

Den blev färdig 1642....
TidpunktHändelse
1248/1266Birger Jarls regeringstid - Stockholm anläggs
1400-taletBåtarna fick dras eller stakas upp mot vattenströmmen vilket med tiden blev både opraktiskt och farligt.
1520-taletvallgrav/båtränna
1637/1642Drottning Kristinas sluss - första slussen

Vilka orter ligger vid Mälaren idag?

Hamnar finns förutom i Stockholm i bland annat Västerås och i Köping.

Vilka orter ingår i Mälardalen?

Mälardalen består främst av orter runt Mälaren men gränsdragningen är inte helt bestämd. Typiska städer i Mälardalen är bland annat Västerås, Örebro, Eskilstuna, Enköping och Uppsala.

Relaterade inlägg: