Hur stor är risken att få livmoderhalscancer?

Innehållsförteckning

Hur stor är risken att få livmoderhalscancer?

Hur stor är risken att få livmoderhalscancer?

Nästan alla fall av livmoderhalscancer orsakas av ett virus, humant papillomvirus, HPV. Medelåldern för en kvinna att insjukna i livmoderhalscancer är cirka 55 år och en fjärdedel är yngre än 40 år. Varje år får cirka 550 kvinnor i Sverige livmoderhalscancer (cervixcancer).

Hur snabbt kan man få livmoderhalscancer?

Det kan leda till cellförändringar. De flesta cellförändringar läker av sig själv, men ibland kan de utvecklas till cancer. Det är vanligt att det tar lång tid för en cellförändring att utvecklas till livmoderhalscancer. Från lätta cellförändringar till fullt utvecklad livmoderhalscancer tar det oftast 10-15 år.

Vad beror cellförändringar på?

Cellförändringar i livmoderhalsen beror oftast på en infektion orsakad av humant papillomvirus, HPV. Det är vanligt att cellförändringar läker av sig själv. Men vissa typer av cellförändringar behöver du få behandling för eftersom de annars kan utvecklas till cancer.

Kan utebliven mens bero på cancer?

Symtom vid livmodercancer Du får förändrad mens innan du har kommit i klimakteriet eller när du är i klimakteriet. Förändrad mens kan till exempel vara att du blöder mer än du brukar eller att mensen pågår längre.

Hur vanligt är det med livmoderhalscancer?

Livmoderkroppscancer, eller corpuscancer, är den vanligaste gynekologiska cancersjukdomen och drabbar 1300-1400 kvinnor varje år i Sverige. Det är en sjukdom som vanligen uppstår efter klimakteriet och medelåldern vid diagnos är mellan 60 och 70 år.

Hur snabbt kan cellförändringar utvecklas?

Har man cellförändringar i livmoderhalsen beror det på att man vid något tillfälle blivit smittad av HPV när man haft sex. Sedan tar det lång tid, cirka 10–15 år, innan cellförändringarna utvecklas till livmoderhalscancer.

Kan man få livmoderhalscancer om man är vaccinerad?

Viktigt att du som är vuxen går på cellprovskontroller Vaccinationen ger inte ett fullständigt skydd mot de HPV-typer som kan orsaka livmoderhalscancer. Därför är det viktigt att du går till de gynekologiska cellprovskontrollerna som du blir kallad till, även om du är vaccinerad mot HPV.

Relaterade inlägg: